Tereza Brdečková: I v dobách nejhorších totalit se filmaři snažili vytvořit něco velkého

1. únor 2017

Tereza Brdečková je žena mnoha profesí: píše knihy, kritiky a scénáře, edituje, moderuje, vydává. Po světě filmu, televize a literatury má obrovský rozhled. A současně umí moc hezky vyprávět.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Sama sebe vidí především jako spisovatelku. „Všechno ostatní jsem dělala ze zájmu, z nadšení – když bylo zapotřebí něco zařídit, nebo proto, abych měla nějaký příjem,“ řekla v pořadu. Nicméně dělala – a dobře.

Hodně prostoru bylo v pořadu věnováno televiznímu seriálu Bohéma, ke kterému Tereza napsala scénář. Téma chování hvězd v mezních situacích rezonovalo i u posluchačů – telefonátů a mailů přišlo hodně. „K tomuto tématu mě přivedlo vyprávění mého tatínka Jiřího Brdečky, ale nejen to. Viselo už nějakou dobu ve vzduchu: často jsem si všímala, že se s přáteli a známými bavíme o tom, jak to tehdy, za války a těsně po ní, bylo, a co ti slavní herci nebo režiséři dělali. Filmy v té době natočené se totiž pořád vracejí na obrazovky, občas i do kin. Některé jsou pitomé, ale vlastně na nich něco je. Říkáte si, proč na ně vlastně pořád koukáte,“ ptala se Brdečková.

A hned odpověděla: „ Tedy vyznění těch filmů a doba, ve které byly natáčeny, dělají totiž zajímavý rozpor. Navíc se i v dobách nejhorších totalit filmaři snažili vytvořit něco velkého, něco, co po nich zůstane navěky.“ Jeden příklad: v dobách, kdy u nás doslova padaly hlavy, v raných 50. letech, vznikla jedna z největších českých komedií Císařův pekař a Pekařův císař. Alespoň podle Terezy Brdečkové. Podle ní i snímky vzniklé za nejhorších dob mají obrovské charisma. „A když si k tomu uvědomíte, co všechno se dělo v tom čase, ve kterém vznikaly, změníte k nim vztah. A samozřejmě i k jejich tvůrcům,“ dodala Tereza Brdečková.

03240272.jpeg

Na Bohému záhy po televizním odvysílání prvního dílu začaly chodit různé ohlasy, a to i od dědiců některých z hlavních postav. Podle Brdečkové to takhle prostě chodí a je to normální. „Co mě ovšem mrzí, jsou nadávky a sprosté výlevy. Řeči z hospod čtvrté cenové skupiny se dnes přesunuly na sociální sítě, došlo ke znečištění atmosféry. Ráda si s kýmkoliv věcně popovídám; když vám ale někdo nadává, nevím, jak na to reagovat. A nebudu to dělat,“ uzavřela Tereza Brdečková.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio