Tenorista Rolando Villazón dnes zazpívá v Praze pro Zdravotního klauna

20. červen 2018

Světoznámý operní pěvec Rolando Villazón dnes podpoří ve Španělském sále Pražského hradu na benefičním koncertu organizaci Zdravotní klaun. Za doprovodu klavíristky Carrie-Ann Matheson zazpívá skladby španělských, argentinských a mexických skladatelů.

Zdravotní klaun patří k předním dobročinným organizacím v České republice. Věrni myšlence, že smích pomáhá, navštěvují speciálně vyškolení klauni nemocnice, léčebny dlouhodobě nemocných, domovy pro seniory a hospice už sedmnáct let. Vyzbrojeni svými pověstnými červenými nosy přinášejí smích a radost do míst, kde je jich nejvíce potřeba.

„Zdravotní klaun se rozhodl udělat velkou benefici a když jsme vybírali, jakého umělce oslovit, napadl nás právě Rollando Villazón, protože je už deset let ambasadorem červených nosů. Moc se nám líbí, že i přestože si vybral dráhu tenoristy, pořád udržuje kontakt se světem klaunů,“ říká ředitelka organizace Zdravotní klaun Kateřina Slámová Kubešová.

Rolando Villazón

Rollando Villazón je charismatický mexický tenorista a patří k nejoblíbenějším operním pěvcům současnosti. Během své dosavadní kariéry si dokázal podmanit publikum prakticky po celém světě. Vedle pěveckých dovedností proslul také typickým pódiovým projevem okořeněným notnou dávkou humoru.

Na začátku bylo pozvání do vašeho krásného města, které jsem si už v minulosti opravdu oblíbil. Sám jsem býval Zdravotním klaunem, moje klaunské jméno bylo „Doktor Rollo“, a jsem také dlouholetým mezinárodním ambasadorem této nadace. RED NOSES Clowndoctors International - to je taková velká rodina a když jsem byl poprvé osloven, abych s nimi spolupracoval, s radostí jsem souhlasil. Bylo to ve Vídni a moc rád na to vzpomínám. Zdravotní klauni totiž dokáží přeměnit slzy ve smích. Vnášejí do nemocničních pokojů štěstí, radost a barevnost. Jak jen to je možné, doprovázím je na jejich návštěvách po nemocnicích a znovu a znovu se stávám svědkem toho, jak skvělou práci dělají. Myslím si, že spojení pěveckého umění s něčím tak ušlechtilým, jako je Zdravotní klaun, je zkrátka něco úžasného. Těším se i z toho, že na mém recitálu tentokrát zazní repertoár, který je mému srdci obzvlášť blízký. Bude to v mém rodném jazyce a budou to opravdu krásné písně. Zazpívám je z celého srdce pro Zdravotního klauna.


Rollando Villazón

Výtěžek koncertu bude využit na činnost Zdravotních klaunů v České republice.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio