Tenistky zkoušely atletiku: Nejde to, tyče jsou brutálně tuhé, překvapilo Šafářovou

9. únor 2017

Pořadatelé Zlaté tretry ve Vítkovicích odtajnili první velké jméno. Tradičního mítinku se letos zúčastní jeden z nejslavnějších běžců historie Brit Mo Farah. Startovní cedulky si na sebe oblékly i české tenistky v přípravě na fedcupové utkání. A každá z nich si v ostravské hale vyzkoušela svou atletickou disciplínu.

Barbora Strýcová o své touze zaběhnout si někdy maratón promluvila nedávno a ani u Kateřiny Siniakové volba sprinterské trati nepřekvapí. Jenže Lucie Šafářová si chtěla vyzkoušet skok o tyči.

„To je tak, když někdo něco plácne u snídaně. Obdivuji to, protože je to obrovsky náročné, tyče jsou brutálně tuhé,“ usmívala se Lucie Šafářová, když vysvětlovala svou volbu.

Svůj plán nedotáhla do konce, takže jen naznačovala a neskákala. „Když člověk něco zkouší, je schopný každou disciplíny provést na rekreační úrovni. Ale o tyči člověk prostě neskočí. Rozběhnout se s tím v rychlosti a koordinačně to zvládnout je určitě umění,“ poznala Lucie Šafářová.

Skok o tyči rozhodně nepatří mezi sporty, které by mohl profesionální tenista při své kariéře zkoušet a brněnská rodačka ví i o některých dalších. „Třeba i surfing je nebezpečný sport, snažíme se hodně vyhýbat rizikovým sportům, já třeba lyžování,“ dodává Lucie Šafářová.

Přitom na svahu se jinak české tenistky ať už na lyžích nebo snowboardu cítí velmi. Určitě jsou i sporty, ve kterých by si český fedcupový tým věřil i na své aktuální soupeřky.

„Nemůžu říct bruslení, protože přešlapuju jen na jednu stranu,“ směje se kapitán českého fedcupového týmu Petr Pála. „Ale strašně rád lyžuju, takže asi v lyžování,“ dodává.

Kapitán věří, že si svěřenkyně poradí se svými víkendovými soupeřkami i na svém obvyklém sportovišti. Na tenisovém dvorci ve vítkovické hale, kde se utkání prvního kola světové série v sobotu a v neděli uskuteční. Los dvouher se v Ostravě uskuteční už v pátek.

autoři: jpa , vman
Spustit audio