Temný květ bolest. Verše německého spisovatele Hermanna Hesseho

2. duben 2023

Výběr z Hesseho veršů, které pocházejí z různých období – ze začátku 20. století, z 20. i 30. let – představujeme ve vybroušených, ale méně známých překladech básníka Jaromíra Zelenky. Poslouchejte on-line po dobu dvou týdnů po odvysílání.

Úvodní slovo napsal: Vratislav Slezák
Účinkují: Alfred Strejček a Bořivoj Navrátil
Připravil: Miloš Doležal
Překlad: Jaromír Zelenka
Režie: Vladimír Tomeš
Natočeno: 2003

První poválečný nositel Nobelovy ceny za literaturu, německo-švýcarský spisovatel Hermann Hesse (1877–1962), proslulý především jako autor románu Stepní vlk či novely Siddhártha, psal po celý život básně. Mnohdy ve stínu své tvorby románové, ale nikoli na jejím okraji. Charakteristické motivy Hesseho prozaické práce – osamělcův trýznivý prožitek noci, poutnictví a tuláctví, meditativní spočinutí a reflexe krajiny – se objevují i v jeho poezii, avšak v daleko obnaženější, koncentrovanější a tudíž naléhavější podobě.

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.