Temný kamenný dům ve skotské vesničce Arisaig: místo, kde se Kubiš s Gabčíkem cvičili před atentátem

Tento týden jsme si připomněli 79 let od okamžiku, kdy Jan Kubiš, Jozef Gabčík a Josef Valčík provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Samotný hrdinský čin i jeho tragické důsledky jsou dostatečně známé. Méně známé je to, co mu předcházelo. Zpravodaj Radiožurnálu ve Velké Británii Jaromír Marek se vydal na severozápad Skotska do vesničky Arisaig, kde se čeští a slovenští výsadkáři na svou misi připravovali.

Garramour House je temný kamenný dům s břidlicovou střechou. Od silnice není ani vidět, cestu k němu musíte znát. Tady se psala jedna z kapitol našich dějin. Mohutný strom, který stojí u příjezdové cesty, byl jejím tichým svědkem.

Lovecká chata na odlehlém místě

Dnes ten dům vypadá mnohem moderněji, před osmdesáti lety to byla vlastně lovecká chata. Domy okolo nestály a bylo to naprosto odlehlé místo. Bezprostřední okolí domu ale zůstalo stejné. Tohle je místo, kde čeští agenti žili a právě tady prošli výcvikem Jan Kubiš i Josef Gabčík. Tento dům sehrál ve druhé světové válce mimořádně důležitou roli“, vysvětluje Henrik Chart, kurátor zdejšího muzea.

Garramour House je temný kamenný dům s břidlicovou střechou. Od silnice není ani vidět, cestu k němu musíte znát

Celá oblast byla během druhé světové války pod správou Oddělení pro zvláštní operace, tedy Special Operations Executive. To byla sekce britské zpravodajské služby MI6 zaměřená na diverzi v okupované Evropě. Tady se agenti SOE cvičili, jak pracovat s výbušninami, jak provést úspěšnou sabotáž i jak se nenechat chytit.

Muzeum vykřesané ze sousedství

Když jsem sem před osmi lety přišel, Oddělení pro zvláštní operace byla v muzeu věnována jen maličká expozice. Obešel jsem současné majitele všech deseti domů, kde se výcvik odehrával a požádal je, jestli mohu prohledat jejich pozemky. A výsledek je zde,“ ukazuje Henrik na sbírku rozbušek, granátů, kulek a také výcvikový manuál, který se před třemi lety našel při rekonstrukci domu Garramour House.

Henrik mně vede na konec zahrady někdejší lovecké chaty, kde se připravovali čeští a slovenští agenti. Stojí tam dva malé zděné domečky. V nich uchovávali výbušniny, se kterými se v prostoru za domem učili zacházet.

Nabrali trhaviny a sešli tamhle dolů do strže, kterou protéká potok. Tam se učili, jak správně umístit výbušninu na koleje, jak pracovat s rozbuškou a podobně. Šlo o to, aby se naučili třaskavinu maximálně využít, každý gram se musel dopravit do protektorátu z Británie,“ popisuje můj průvodce.

Žulový sloup a jména obětí

Vesnička Arisaig leží daleko na severu, skoro 900 kilomterů od Londýna. Tvoří ji pár domů podél přístavu a samoty roztroušené po kopcích. Na mořském břehu stojí nepřehlédnutelný památník: žulový sloup zobrazuje padák těsně po přistání, po jeho bocích kamenné desky se jmény jedenasedmdesáti mužů, Čechů a Slováků.

Jména 71 Čechů a Slováků, kteří při operacích zahynuli

Tady v Arisaig a jeho okolí prošlo výcvikem dvě stě čtyřicet českých a slovenských agentů, mezi nimi i Gabčík s Kubišem. Jedenasedmdesát výsadkářů zemřelo při plnění své mise a právě jejich památku připomíná tento monument. Zobrazuje padák, protože na padáku byli všichni do protektorátu vysazen,“ vysvětluje Henrik Chart. Arisaig znamená ve skotské gaelštině „bezpečné místo“. Mise, na které zde parašutisty připravovali, ale rozhodně bezpečné nebyly.

autoři: Jaromír Marek ,
Spustit audio

Související