Témata, o kterých se nemluví. Festival v Jihlavě ocenil filmy o autismu, Romech i sexuálních asistentkách

30. říjen 2016

V Jihlavě zaujaly sexuální asistentky pro handicapované, autisti a Romové. Na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů se promítalo pět dní v osmi sálech a návštěvníci mohli zhlédnout přes tři stovky filmů. Odborná porota spolu s diváky poté vybrala vítězné snímky.

Cenu za nejlepší český dokumentární film získaly hned dva snímky. Normální autistický film režiséra Miroslava Janka, který v minulosti získal Českého lva třeba za dokument Olga nebo Občan Havel.

Dalším oceněným byl film FC Roma Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové.

Dokument podle režisérky nabízí divákovi odlišný pohled na Romy. „Tím, že jsme k tomu přistoupili úplně jinak, možná trochu konfrontačně a s humorem, tak se debaty často točí kolem toho, a to si myslím, že je správně. Mám mezi Romy spoustu známých, kterým vadí tohle jednoduché, byť pozitivní zjednodušování, jak je ta menšina znázorňovaná v dokumentech a hraných filmech,“ vysvětluje Rozálie Kohoutová.

Miluj mě, jestli to dokážeš

Ze společného ocenění s Miroslavem Jankem je nadšená. „Chodila jsem k němu tři roky na dílny, protože jsem jednoduše odmítala chodit k někomu jiného,“ říká Kohoutová.

Divákům se nejvíce líbil český dokument Miluj mě, jestli to dokážeš. „Mě vždycky tyhle věci hrozně vezmou. Jsem dojatá, že to takhle někdo vidí a že to posunuje i k lidem, ke kterým by se to jinak nedostalo,“ popsala zážitek z filmu divačka Ivana Rýglová.

"Když jsem se dívala na osazenstvo Hanáckého divadla, které bylo plné až po strop, tak bych řekla, že hodně lidí. A tohle je možná mohlo trochu víc oslovit," dodala.

Spustit audio