Těm, kteříž jsou tesklivého ducha… Před sto lety se narodil básník Jan Skácel

Pět vzpomínek na umělce, spisovatele a novináře. Pořad ke 100. výročí narození „básníka ticha“. Premiéru poslouchejte on-line do 7. března 2022.

Účinkují: Jan Kanyza, Libor Vacek, Jiří Kalužný, Romana Chvalová
Připravili: Eliška Pilařová, Pavel Krejčí
Zvukový mistr: Leoš Sedláček
Režie: Pavel Krejčí
Premiéra: 5. 2. 2022

Hovoří a píše se o něm jako o básníkovi moravském. Jde ale přímo o habitus; jako by vše, co vytvořil, postavil na půdorysu svého domova − s jeho prastarou moudrostí a poetikou. Snad právě proto přivedl k poezii i mnohé z těch, kterým byla zcela vzdálena; Skácelovi totiž uvěříme tak jako lidové písni, jejíž slova a melodie v nás zdvihají stavidla dědičné paměti. Není tedy divu, že se Skácelovy verše svou melodikou, rytmem, i souzněním s talentovaným Hradišťanem a Jiřím Pavlicou ve „Slunovratu“ do písní jako by navrátily.

Ostrov krásného slova

Lidé narození v čase, kdy po nebi putuje souhvězdí Vodnáře, prý milují svobodu a štědře ji rozlévají z amfory svého znamení − jedno komu a kam. Ti, kteří Jana Skácela znali, ale vědí, jak nesnadné pro něho bylo udržet proti proudu všednosti kurs k ostrovům krásného slova, hledat a objevovat nové literární pevniny a řídit se při tom jen podle nejjasnějších hvězd − zejména v časech, kdy patřil k básníkům „zakázaným zaživa“.  Jak dokládá básník Pavel Šrut: raději inspiroval, než konspiroval.

Ještě jsme neopadali

V současném zrychlujícím se víru doby postupně odlétají zdánlivě nepotřebné zdobné detaily a zůstává jen jednolitá barevná šmouha. Z působivé, vonící „imáž“ se stává komerčně vycepovaná „imidž“, pilotní koncepce a projekty nahrazují výbuch invence, chudne pestrost, a tak chudneme všichni. Nepřestáváme proto hledat a nacházet Jana Skácela. Pro důkaz a příslib, že „vždycky se najde člověk, který se vejde na housle“, i proto, že „ještě jsme neopadali, i když po ptaní jsme málem chodili“.

Čtěte také

V pořadu „Těm, kteříž jsou tesklivého ducha…“ účinkují Jan Kanyza, Libor Vacek, Jiří Kalužný a Romana Chvalová. Na „básníka ticha“ vzpomene rozhlasová režisérka Hana Kofránková a zhudebněné verše Jana Skácela uslyšíte v podání Jiřího Pavlici a skupiny Hradišťan. Dále zazní hudba Zuzany Lapčíkové, Emila Viklického, Karla Růžičky a Miroslava Vitouše. Ke stému výročí narození Jana Skácela pro Český rozhlas Vltava pořad připravili autorka Eliška Pilařová, mistr zvuku Leoš Sedláček a režisér Pavel Krejčí.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.