Ted Hughes: Narozeninové dopisy. Ohlédnutí za osudovou láskou s básnířkou Sylvií Plathovou

3. duben 2022

V českém překladu nedávno vyšla poslední kniha jednoho z nejvýznamnějších anglických básníků 20. století Teda Hughese Narozeninové dopisy (Birthday letters). Vyznává se v nich ze svého vztahu s básnířkou Sylvií Plathovou, která si nedlouho po krachu společného manželství vzala život. Výběr z básní poslouchejte on-line po dobu dvou týdnů po odvysílání.

Účinkují: Petr Stach, Jan Vlasák
Připravila: Olga Stehlíková
Překlad: Vanda Senko Ohnisková, Milan Ohnisko
Režie: Vít Vencl
Premiéra: 16. 8. 2020
Natočeno: v roce 2020

Anglický básník a autor knih pro děti Edward James neboli Ted Hughes (1930–1998) je řazen mezi největší spisovatele dvacátého století vůbec. Poté, co sloužil v královském letectvu, studoval archeologii a antropologii na Cambridge, přičemž se zvláště zajímal o mýty a legendy, které se poté staly přirozenou součástí jeho poezie, stejně jako krajina jeho dětství, Yorkshire. Jeho básnické knihy, jimž dominuje příroda, zejména zvířata v divočině, se staly bestsellery.

Ted Hughes byl jako spisovatel, překladatel a editor nesmírně plodný a pracovitý, překládal také Ovidia a Aischyla. Kromě četných literárních ocenění za své básnické dílo (napsal 15 sbírek) byl také držitelem britského Řádu za zásluhy a od roku 1984 nositelem doživotního titulu Poeta laureatus.

Osudová láska se Sylvií Plathovou

Jeho osud i vnímání jeho díla jsou spojeny s jeho první ženou, neméně proslulou básnířkou Sylvií Plathovou, s níž uzavřel manželství už po čtyřech měsících známosti. Jejich vztah byl mimořádně silný, ale i komplikovaný a uzavřený tragédií, sebevraždou Sylvie Plathové, již předtím Hughes opustil i sdětmi, protože se zamiloval do vdané básnířky Assie Wevillové. Ta si ovšem vzala život stejným způsobem jako před ní Plathová.

Ted Hughes byl obviňován ze smrti Sylvie Plathové a kritizován i za způsob, jímž jako jediný správce nakládal s jejím literárním odkazem: cenzuroval její básně a zejména deníky (poslední oddíl zničil). O to větším překvapením bylo, když nedlouho před smrtí na jaře 1998 vydal svou poslední sbírku básní Birthday Letters (Narozeninové dopisy) a v ní se vrátil k osudovému vztahu s Plathovou, jejíž intimní portrét vykresluje. Žádná z 88 básní Narozeninových dopisů však nepopisuje okolnosti její smrti přímo.

Poslední dopis

Hughesova touha přerušit ticho kolem smrti Plathové byla vřela uvítána a sbírka se dočkala pozitivní kritiky. Teprve v říjnu 2010 byla v pozůstalosti Teda Hughese nalezena báseň Last Letter (Poslední dopis), jež zachycuje události posledních tří dnů před její sebevraždou.

V roce 1970 se Hughes oženil s Carol Orchardovou a manželé žili na malé farmě v Devonu. Na básních o Sylvii Plathové Hughes tajně pracoval pětadvacet let, v psaní a vydávání básní pokračoval až do své smrti.

Český čtenář má příležitost se s překladem dopisů setkat pod názvem Dopisy k narozeninám (Argo, 2021) v převodu Vandy Ohniskové a Milana Ohniska. Vltavský Svět poezie přináší vybrané básně z prvních stran nového překladu.

autor: Olga Stehlíková
Spustit audio