Technika a umění

16. srpen 2003

Výtvarná scéna žije letos v létě v Praze bohatou škálou výstav - od historických až po "žhavě" současné - prezentující rozmanitost výtvarných osobností. Na Starém Městě pražském pořádá České muzeum výtvarných umění ve výstavních sálech v Husově ulici zajímavou konfrontační výstavu s vymezeným tématem, která nese aktuální název O technice.

Vytváří prostor pro umělecká setkání napříč současnou výtvarnou scénou, a to ve smyslu generačním i názorovém. Jsou zde vedle sebe zastoupeny osobnosti, které začaly v 60. letech experimentovat s moderními technologiemi, vedle nich se dostává ke slovu skeptický nadhled jejich vrstevníků. Velký prostor dostává reakce mladých umělců na příliv nových technologií, které se staly nedílnou součástí našeho života v 90. letech. Tak vedle sebe spatříme vybraná díla Zdeňka Sýkory, Vladislava Mirvalda, Bedřicha Dlouhého, Aleše Veselého, Lubomíra Přibyla, Jiřího Načeradského, Jana Wagnera, Stanislava Zippe a dalších.

Společný mají nejen námět (technika), ale též etický apel, který je pro dané téma stále více aktuální. A právě s tímto závažným momentem se každý z autorů vyrovnává jinak. Přináší nadšení, ale i varování, nadhled i novátorské hledačství, jistou skepsi, a také humor. Výstava tvoří doslova arénu pro často kontrastní názory, které však divákovi překvapivě přinášejí zcela nové úhly pohledu, vytvářejí mu prostor pro svobodu vlastní myšlenkové realizace, lákají k vlastní konfrontaci s tématem.

Federico Diaz: Interaktivní instalace

Výstava kulminuje pozoruhodným experimentem s umělou inteligencí laboratoře E-Area. Interaktivní instalace "Mneme" představuje "umělou bytost" reagující na světlo, zvuk, pohyb a teplotu, které každý návštěvník svou přítomností vytvoří. S ní pak může komunikovat v daných intencích volně v prostoru, bez použití dalších přístrojů.

"O technice" je poslední z triptychu tematických výstav kurátorky Aleny Potůčkové. První s názvem "O přírodě" uvedlo České muzeum výtvarných umění v roce 1998, druhou na téma "O lidech" v roce 2001. Ke všem třem výstavám zmíněného projektu vyšel obrazový katalog s autorským textem.

Výstavu můžete navštívit do 14. září denně, kromě pondělí, od 10 do 18 hodin. Mezi jejími exponáty proběhne 10. září v 17 hodin veřejná diskuse na téma Umění a technika.

autor: Claudine Končinská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.