Technický zázrak z 15. století. Výprava za kouzlem a magií Pražského orloje

19. září 2020

Praha je unikátní místo na křižovatce staletí. Může se pyšnit i historií přírodovědy, astronomie, fyziky. Albert Einstein v Praze začal budovat svoji teorii relativity. Technický zázrak, geniální přístroj, který již dlouhých 610 let udivuje doslova celý svět, je Pražský orloj.

Dvoudílný pořad poslouchejte ve Víkendové příloze, v sobotu 12. a 19. září, vždy od 9:00 hod.

Pražskému orloji dominuje astronomický ciferník a pod ním kalendářní deska. Na astronomickém ciferníku lze odečíst různé časy, astronomické cykly, polohu Slunce, Měsíce nad nebo pod horizontem a jeho postavení vzhledem k Slunci. Z kalendářní desky lze odečíst aktuální měsíc, den a nepohyblivé svátky křesťanského kalendáře. Každou celou hodinu orloj oživí fascinující atraktivní divadlo pochodujících 12 apoštolů a pohyblivých soch po jeho okrajích, aby vše ukončil mohutný zvuk zvonu na vrcholu věže.

Stavebníci, opraváři, zdobitelé

Několikrát v historii měl orloj namále, ale vždy se někomu povedlo složitý mechanismus opravit, uvést do chodu. Pražský orloj, originální hodinový stroj s astrolábem (astronomickým přístrojem) je poprvé historicky doložen v listině z 9. října 1410. Zhotoven byl Mikulášem z Kadaně. Mistr Hanuš, později identifikovaný jako hodinář Jan z Růže, jemuž se přisuzovalo autorství, orloj pouze opravil.

Uvnitř Pražského orloje

O sochy Pražského orloje se od roku 1911 staral sochař a loutkář Vojtěch Sucharda. Po válce v roce 1945, kdy orloj kompletně vyhořel, udělal sošky apoštolů nové. Zvěrokruh z druhé poloviny 19. století je autorstvím Josefa Mánesa. Původní kalendářní deska byla zničen. Mánes o zakázku velice stál.

Ve dvoudílném pořadu Miroslava Buriánka historii, mechaniku soustrojí, astronomickou i výtvarnou část Pražského orloje i jeho tajemství rozkrývají hlavní pražský orlojník sochař Petr Skála, astronom Zdislav Šíma, který je odpovědný za astronomickou stránku orloje (včetně nastavení) a profesor Jiří Podolský, teoretický fyzik, vědec orlojem fascinovaný. Celý pořad byl natočen v reáliích Pražského orloje, v exteriéru, uvnitř přímo u hodinové stroje a dokonce i mezi apoštoly.

autor: Miroslav Buriánek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.