Tate Modern: Tacita Dean – FILM 2011 a Yayoi Kusama

22. únor 2012

V londýnské galerii Tate Modern jsou v současnosti k vidění výstavy dvou výtvarnic.

V Turbínové hale se svou projekcí představuje britská umělkyně Tacita Dean, ve čtvrtém podlaží galerie, v prostorách pro dočasné výstavy, má retrospektivní expozici japonská výtvarnice Yayoi Kusama.

Tacita Dean se narodila ve starobylém anglickém městě Canterbury roku 1965. V Canterbury také začala svá výtvarná studia, která zakončila na proslulé londýnské Slade School of Art. Věnuje se převážně filmové produkci, v roce 1998 byla nominována na prestižní britské výtvarné ocenění – Turner Prize.

Nyní připravila první filmový projekt pro Turbínovou halu. Od otevření Tate Modern v roce 2000 je v pořadí již dvanáctým umělcem, který zaplnil katedrální prostor haly. V minulosti se tu vystřídaly rozměrné skulptury, obří instalace i audioprodukce či obří slunce Olafura Eliasona, čínský výtvarník Ai Weiwei dokonce zaplnil polovinu podlahy haly milióny porcelánových slunečnicových semínek. V současné době je Turbínová hala zešeřelá, přeměnila se vlastně na obří kinosál. Promítá se tu jedenáctiminutový němý pětatřicetimilimetrový snímek Tacity Dean nazvaný jednoduše Film 2011.

Yayoi Kusama se narodila v Naganu roku 1929. Studia výtvarné umění zahájila v druhé polovině čtyřicátých let minulého století v Kjótu. Příliš svázaný japonský styl ji ale nevyhovoval, začala se proto zajímat o evropské a americké avantgardní umění. V roce 1957 se přestěhovala do Spojených států, usadila se v tehdejším středobodu uměleckého světa – v New Yorku. Pozornost veřejnosti vzbudila pořádáním série performancí, jejichž základem bylo pomalování nahých lidských těl jasnými barvami. V roce 1973 se ale vrátila do rodného Japonska, o čtyři roky později se nechala dobrovolně hospitalizovat na psychiatrii, kde je vlastně dodnes, což ji však nebrání ani v pokračování v její tvorbě, ani v tom, aby cestovala, takže se zúčastnila zahájení své londýnské výstavy.

Expozice v Tate Modern je reprezentativním průřezem její celoživotní tvorbou. Představuje rané práce z konce čtyřicátých let minulého století i současná díla. Jsou tu tak obrazy, koláže, skulptury, instalace i videoprojekce. Její performance a happeningy z šedesátých let jsou představeny fotografiemi a ukázkami z dobového tisku. Nechybí tu ani její obraz Nekonečná síť z roku 1959, který byl v roce 2008 v newyorské aukční síni Christie´s vydražen za více než pět miliónů dolarů. Výstava také reflektuje umělčino zaujetí nekonečnem. Ostatně svoji autobiografii, která vyšla právě u příležitosti současné výstavy poprvé v anglickém překladu, nazvala Nekonečná síť. A její zatím poslední dílo z loňského se jmenuje Nekonečný zrcadlový sál – Zaplněno třpytem života. Tato instalace zaplňuje celý poslední ze čtrnácti výstavních sálů, je to svým způsobem vyvrcholení expozice.

Film 2011 Tacity Dean se v Turbínové hale galerie Tate Modern promítá již jen do 11. března, ale výstava Yayoi Kusama potrvá až do 5. června 2012.

Tate Modern Bankside London SE1 9TG

Tate Modern je zdarma přístupná denně od 10.00 do 18.00, v pátek a v sobotu až do 22.00.

Galerie moderního umění je uzavřena jen o Vánocích. Nejbližší stanice metra:

Southwark (Jubilee Line)

Informace: www.tate.org.uk/modern/

autor: jbe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.