Tata Bojs slaví v galerii. Zvou do svého hudebně-vizuálního světa i první zkušebny

10. prosinec 2018

Sochy a instalace, které zaplnily skoro celý prostor Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích, odkazují k tvorbě hudební skupiny Tata Bojs.

Ta letos slaví třicet let své existence a rozhodla se to oslavit hudebně-výtvarným projektem, který svým rozsahem a formou nemá v českém kontextu obdoby. Jeho koncept vymyslel frontman skupiny a vizuální umělec Milan Cais. Výstava bude v DOXu otevřená do 4. března. Vznikla pro ni řada nových děl, které reflektují minulost skupiny a její vizuální atributy.

A Milan Cais nejprve vysvětluje, proč skupina slaví své výročí v galerii a ne na pódiu. „Velký koncert jsme si splnili na festivalu Metronom, kde jsme hráli vzpomínkové písničky. Nápad vstoupit do galerijního prostoru a udělat čistě audio-vizuální zážitek jsem dostal už před dvěma lety. Shodli jsme se na tom, že nechceme udělat výstavu, která se bude babrat v minulosti nostalgickým způsobem. Od začátku jsem měl ideu, že výstava bude zábavná, svěží, hravá, aktuální. Chtěl jsem, aby se tu návštěvník cítil jako na současné výstavě vizuálního umění,“ říká frontman skupiny Tata Bojs a vizuální umělec Milan Cais.

Tata Bojs se ohlíží za 30 lety své existence

Autentickou atmosféru jednotlivých etap tvorby Tata Bojs výstavě dodávají dobové materiály – fotografie, obaly alb či záznamy z koncertů – i pečlivě provedené rekonstrukce prostor a prostředí, ve kterých hudebníci tvořili. „Lidé tady mají možnost vstoupit třeba do naší původní zkušebny, kde vznikaly úplně první písně. Tenkrát měla asi 3x2,5 m a my se tam všichni vešli i s našimi nástroji,“ popisuje Milan Cais.

Součástí doprovodného programu výstavy v Centru současného umění DOX budou i tři koncerty v novém sále DOX+. Konají se 10., 11. a 12. prosince, vždy od 20 hodin.

Spustit audio