Taneční legenda V. Malakhov vystavuje uměleckou sbírku

14. prosinec 2010

Nyní je v centru pozornosti nikoli jeho taneční umění, nýbrž jeho umělecká sbírka, kterou zapůjčil Městskému muzeu v rakouském St. Pöltenu. Hvězda světových baletních scén Vladimir Malakhov navštívil St. Pölten několikrát, ostatně v Rakousku také sklízel ovace na scéně vídeňského baletu.

Nyní se v dolnorakouské metropoli prezentuje jako nadšený sběratel umění. K vidění jsou skvosty z jeho vzácné soukromé sbírky, především obrazy a kresby ruských avantgardistů, jakými byli například David Burliuk, který v roce 1922 emigroval do USA nebo Leon Bakst, původním jménem Lew Samoilovič Rosenberg, který od roku 1893 žil v Paříži a jako scénický výtvarník pracoval pro Ďagilevův „Ruský balet". K vidění jsou rovněž návrhy scénické výpravy a kostýmů pro historické balety. Na výstavě, kterou osobně zahájil Malakov a která potrvá do 10.dubna 2011, nechybí ani baletní piškoty tanečníka.

Vřelý vztah Malakhova k dolnorakouskému městu St.Pölten pochází z doby, kdy tam před 18 lety převzal prestižní cenu nejlepšího nadaného mladého umělce. V St.Pöltenu, do kterého se Malakhov rád vrací, mohli návštěvníci před dvěma lety obdivovat jeho 35 „Tančících figur", čímž nejsou výjimečně míněny baletní prvky, nýbrž porcelánové sošky, které Malakhov sbírá a které zapůjčil pro vydařenou výstavu. Mezi 200 exponáty měly čestné místo sošky, které poskytl legendární Alain Bernard, průkopník švýcarského tance. Většina porcelánových tanečníků pocházela z let 1910 -1930 a modely jim byly legendy baletu jako Anna Pavlova či Vaclav Nižinsky.

Dvaačtyřicetiletý Vladimir Malakhov, který je umělecky často srovnáván s legendárním Rudolfem Nurejevem, je od roku 2004 intendantem berlínského Státního baletu, jehož členové vystupují na třech operních scénách metropole, ve Státní, Německé a Komické opeře. Malakov, původem z Ukrajiny, proslul také jako choreograf a samozřejmě jako tanečník, na jeviště se vrátil dokonce po náročné operaci kolene. Momentálně exceluje v Berlíně v titulní roli baletu o slavném malíři Caravaggiovi, který nastudoval renomovaný italský choreograf Mauro Bigonzetti.

autor: zis
Spustit audio