Taneční dílna pro seniory. Vykročit z pravidel a objevit kouzelné věci

16. únor 2017

Vysoký věk, Parkinsonova choroba nebo artróza nemusejí být překážkou, když chcete tančit. Tuto zkušenost mají účastnice pohybově hlasové dílny pro seniory, kterou pořádá Divadlo Ponec. Lektorkami jsou tanečnice a choreografka Lenka Kniha Bartůňková a zpěvačka Ridina Ahmedová.

Cvičení vychází z pozorování letu hejna ptáků. Zakládá se nejen na jednoduchých pohybech, které určuje vůdce hejna, ale i na práci s hlasem.

Ridina Ahmedová je zpěvačka a zakladatelka centra pro práci s hlasem Hlasohled. Věnuje se projektu Zpěvomat, který přináší živý zpěv do veřejných prostor: „Hlas a tělo jsou jedno, nejde to oddělit. I když Evropa má tendenci to oddělovat. Jsou to dvě stránky jedné mince.“

Tanečnice, choreografka a lektorka současného tance Lenka Kniha Bartůňková vede semináře a workshopy, ale se seniory pracuje poprvé. „Skupina není ucelená a my nemáme možnost si to dopředu připravit, tvoříme na místě. Je to práce nejen se seniory, ale i práce s hlasem. Důležitá je ani ne tak fyzická kondice, ale spíš otevřenost přistupovat k novým věcem. Když nevadí, že budu před okolím vypadat tak, jak se sám neznám.“

02518704.jpeg

Podle Ridiny to může pro někoho představovat ze začátku určité riziko. „Jde o to, aby si dokázali dovolit jít za hranice známého. Jít někam, kde nevím, jaký bude výsledek, vykročit ze sevření pravidel, pak můžou dít kouzelné věci.

Spustit audio