Tamás Jónás: Tatitatitati. Četba z hořké autobiografické novely o dospívání v romské rodině

Být Cikán je dobrá věc, píše Tamás Jónás v úvodu dnes už slavné knihy. A pak už v tom hořkém a vášnivém smlouvání s vlastním otcem moc dobra nepotkáme... Sugestivní autobiografickou novelu o dospívání v romské rodině poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Václav Neužil
Připravila: Olga Stehlíková
Překlad: Adéla Gálová
Režie: Petr Mančal
Natočeno: 2020
Poslech tohoto pořadu není vhodný pro děti a mladistvé.

„Tamás Jónás se v tom svém důvěrném textu snaží o jistý způsob smíření. A co se mi zároveň líbí, že ukazuje, že to v sobě nese velkou dávku vzteku, agrese, naštvanosti a něčeho, co se nedá zapomenout, a možná ani odpustit. Že to není smíření jednoduché,“ říká režisér Petr Mančal.

Je skvělé, že Český rozhlas bude vybírat četby, které jsou výzvou. Pro interprety, režiséry i pro posluchače. Je to něco, co jinde nedostanou.
Petr Mančal

Chválí zejména jazykovou poetiku textu. To, co by jiný autor popisoval realisticky, vyjadřuje Jónás až poeticky: „Ale pozor – vždycky se pak vrátí k té syrové realitě, která ho jakoby dožene. Říká mu: ‚Pozor, nepoetizuj, nelyrizuj něco, co bylo velice kruté,‘“ vysvětluje.

Román současného maďarského spisovatele načetl herec Václav Neužil, podle něj jde o velmi silnou zpověď člověka, který žil v drsném prostředí: „Je zvláštní, jak se tam moc nedrží slovo a ti lidé žijí přítomností, ze dne na den, a že se s tím moc nemažou. Není tam skoro žádná jistota, to je fakt deprimující. Ale je v něm zvláštní plamen života, že dokáže odpustit.“

Poslech tohoto pořadu není vhodný pro děti a mladistvé.

autor: Olga Stehlíková
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.