Tady není developerovo – kauza Nákladové nádraží Žižkov

11. únor 2011

Historické industriální stavby a areály jsou ve vyspělých zemích v posledních letech stále častěji revitalizovány a rekonstruovány pro nové využití. Ať už pro bydlení nebo pro kulturní účely. Vzpomeňme londýnskou galerii Tate Modern vzniklou v budově staré elektrárny, kterou dnes ročně navštíví miliony návštěvníků. U nás je třeba o industriální památky stále bojovat.

Svědčí o tom i vznik nového občanského sdružení „Tady není developerovo“ v Praze 3 na Žižkově, které se zasazuje za záchranu funkcionalistického areálu Nákladového nádraží Žižkov, postaveného v letech 1931 až 1936. Jedná se zde nejen o chátrající 360 metrů dlouhou dvoukřídlou funkcionalistickou stavbu, ale také o jedno z nejrozsáhlejších území Městské části Praha 3, jehož proměna se připravuje.

Areál nádraží plánuje za souhlasu Městské části Praha 3 přestavět a zbourat společnost Žižkov station developement, kterou vlastní České dráhy a Sekyra Group. V prohlášení občanského sdružení „Tady není developerovo“ čteme: „...nechceme nadále přihlížet tomu, jak se naše krásná čtvrť postupně mění v rejdiště developerů, kteří stále úspěšněji vyvíjejí tlak na naši radnici a magistrát ve prospěch krátkodechých projektů, jejichž jediným přínosem je nejčastěji jen rychlý zisk investorů – a občas, jako v případě Central Parku I, ani ten ne.“ Občanské sdružení „Tady není developerovo“ vzniklo teprve na počátku ledna letošního roku. Proč? – na to se Karel Oujezdský zeptal jeho předsedy Tomáše Mikesky.

Podrobnější informace o kauze Nákladové nádraží Žižkov naleznete na adrese: www.tadynenideveloperovo.cz.

Spustit audio