Tadeusz Kantor: Umění a paměť

3. červen 2003

Tento výstižný název uvádí výstavu pořádanou Českým muzeem výtvarných umění v Praze ve výstavních sálech Husovy ulice a v prostorách románských síní Královské kanonie premonstrátů ve Strahovském klášteře. Diváci v České republice mají poprvé možnost seznámit se s rozsáhlejší prezentací díla legendárního polského umělce Tadeusze Kantora (1915-1990), který patří mezi klíčové osobnosti evropské kultury 20. století.

Výstava představuje malíře, kreslíře, scénografa i divadelníka, mnohostranného tvůrce, který volně překračoval umělecké disciplíny a v dobách totality v mnohém inspiroval umělce nejen okolních zemí.

Kantor zpracovává s obrovskou invencí, energií a umem kresbu, malbu, slovo i prostor. Svým "divadlem informel" a "happeningovým divadlem" ovlivnil celý výtvarný i divadelní svět šedesátých a sedmdesátých let. Dokázal posunout rámec divadelní scény "za portál" - hluboko do divákovy duše. Vsadil na upřímnost, která vtáhne diváka do děje, nutí ho vyrovnat se s absurditou světa, přináší mu však zároveň nadhled a humor. Neexistuje materiál, který by autor váhal použít k výtvarným výpovědím o okamžicích "všední každodennosti", k výpovědím básnickým a hravě člověčím.

Tadeusz Kantor

Část instalace umístěná v Husově ulici představuje především Kantorovu tvorbu kreslířskou a malířskou (jde spíše o asambláže), ale i koncepty a performace (jak by současnost nazvala jeho hravé objekty reflektující paradoxy života), klíčová díla z let 1945 - 1990. Mimo jiné zde divák najde "Aneantizační přístroj (The Machine of Destruction)", autorovu rekonstrukci divadelního objektu z představení Blázen a jeptiška podle Witkiewicze (Divadlo Cricot 2, 1963). Konstrukci z dřevěných skládacích židlí, kovových trubek, písku, plastu, lan a motoru lze v expozici uvést do chodu!

V krásných románských prostorách Strahovského kláštera jsou vystaveny divadelní objekty, realizace scén (za všechny jmenujme proslulé "Šviháky a hastroše"), které zůstávají akční a živé díky své umělecké samostatnosti a svébytnosti i po stažení inscenace z repertoáru. Zejména návštěva méně známých prostor Královské kanonie premonstrátů může být pro návštěvníka přitažlivá i díky jarní atmosféře v okolí Strahovského kláštera.

Ukázka díla Tadeusze Kantora

ČMVU v Praze výstavu připravilo ve spolupráci s Cricotecou - Střediskem dokumentace a umění Tadeusze Kantora v Krakově a s Polským institutem v Praze jako doprovodnou akci Pražského quadriennale 2003 a vydalo k ní dvojjazyčný obrazový katalog, který ve zkratce, ale přehledně, podává průřez základní autorovou tvorbou. Výstava je otevřena do 22. června 2003 denně kromě pondělí v Husově ulici od 10 do 18 hodin, na Strahově do 17 hodin.

autor: Claudine Končinská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.