Ta pravá dávka emocí v elektroakustickém podání. Slovenští Fallgrapp mají novou desku a koncertují i u nás

22. květen 2017

"Domáca hudba nemusí byť v angličtine, aby znela progresívne a bola porovnateľná so súčasným dianím v hudobnom svete. Dôkazom je projekt Fallgrapp,“ píše se v jedné z pochvalných recenzí na produkci slovenské elektroakustické formace, kterou vám představujeme v Čajovně.

Libozvučná slovenština, poetické texty, mix elektroniky a živých nástrojů a výrazný hlas hlavní zpěvačky, to jsou ingredience, které Fallgrapp mistrně kloubí dohromady a zaslouženě tak budí ohlas nejen na domácí hudební scéně. Jejich debutové album Rieka vyšlo v roce 2014, v soutěži Radio_Head Awards za něj kapela získala čtyři ceny, následovaly koncerty na festivalech Pohoda nebo United Islands. Teď přicházejí Fallgrapp s druhým albem nazvaným V hmle, aktuálně ho představují na turné, během něhož udělají i dvě zastávky v Česku – ve čtvrtek 25. května hrají v brněnském klubu Fléda, o den později v pražském kině Aero.

Ústřední postavou kapely z Dubnice nad Váhom je autor hudby, části textů a zároveň producent Juraj Líška. Výrazným hlasem a druhou textařkou je Nora Ibsenová. Fallgrapp vznikli v roce 2012, v následujícím roce se dala dohromady šestičlenná koncertní sestava, která se postupně rozrostla o další dva členy. V plném osmičlenném složení je můžete vidět a slyšet i během aktuálního turné - elektroniku kombinují s houslovým triem, s bicími, kytarou a zpěvem. Za pozornost stojí i vizuální stránka projektu – autorem poetických klipů k písním Vlasy, Vietor nebo Dým je Martin Smékal.

V Čajovně můžete slyšet ukázky z obou desek Fallgrapp, z debutové Rieky i z novinky V hmle.

Spustit audio