Syrští uprchlíci tvoří v Libanonu čtvrtinu populace, místním už dochází trpělivost i soucit

13. září 2017

Libanon si za svůj dosavadní přístup k uprchlické krizi získal obdiv. Malá čtyřmilionová země totiž otevřela brány půl druhému milionu Syřanů prchajících před válkou. Čtvrtina lidí v Libanonu jsou tak dnes syrští utečenci. Málokdo ale čekal, že konflikt v Sýrii potrvá tak dlouho. Po šesti letech krize jsou Libanonci z masivní přítomnosti běženců vyčerpaní a místní premiér Saad Harírí opakovaně varuje před vypuknutím nepokojů.

„Jsem Syřan. Vím, že se Libanonci bojí a vůbec se jim nedivím. Vždyť nás sem přišlo pomalu jednou tolik, kolik je Libanonců. Naši zedníci berou těm libanonským práci, naši kováři také berou práci libanonským," říká uprchlík Chalíl, který má malý koloniál v pohraničním městečku Madždal Andžar.


Madždal Andžar je jedním z měst, kde je koncentrace uprchlíků nejvyšší. K patnácti tisícům zdejších obyvatel přibylo dalších patnáct tisíc Syřanů.

O tom, že Syřané pro místní představují problém, mluví i Munír, libanonský obchodník. Poukazuje třeba na to, že obchody, které si tu Syřané otevřeli, poškodily podnikání zdejších. „Syřané si tu pronajmou obchod, zároveň v něm spí, bydlí, a navíc dostávají příspěvky od OSN. My Libanonci máme úplně jiné životní náklady a musíme si na ně vydělat."

Místní vnímají přítomnost syrských běženců jako velmi vážnou situaci. „Skládky odpadků narostly do obřích rozměrů, zdroje pitné vody se vyčerpávají a uprchlíci se v táborech načerno připojují k elektřině, kterou neplatí," říká Chálid Ghnejm z radnice v Madždal Andžaru. „Lidé v táborech mi říkají, že se do Sýrie vracet nechtějí. V Libanonu je pro ně ekonomická situace lepší. A jako uprchlíci tu mají spoustu pomoci, takže si tu žijí líp, než mnozí Libanonci," dodává.

„Musím říct, že Libanon plní své mezinárodní povinnosti zřejmě víc než jakákoli jiná země," komentuje vstřícnost Libanonu mluvčí bejrútské pobočky úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, Scott Craigh. Pobyt Syřanů v Libanonu ale vidí jen jako přechodný. „Syřané se nesmějí v Libanonu trvale usadit. Jedinou možností pro ně tedy je odjet do třetí země, anebo, až to situace dovolí, vrátit se do Sýrie," říká. Vývoj událostí v Sýrii ale nedává velké naděje na brzký návrat běženců do jejich domoviny.

autor: mac
Spustit audio