Synové hromu aneb Job i Král Lear. O přátelství básníků Jakuba Demla a Jana Zahradníčka

15. prosinec 2019

K celoživotním tématům básníka, esejisty a rozhlasového redaktora Miloše Doležala patří zájem o život a dílo básníka, překladatele a esejisty Jana Zahradníčka (1905–1960) i o život a dílo monumentální osobnosti české literatury 20. století, básníka, kněze a vydavatele Jakuba Demla (1878–1961). Na téma jejich přátelství připravil literární pásmo. Účinkují v něm Jan Hartl, Ladislav Mrkvička a Jana Doležalová. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

Jan Zahradníček měl jako inspirátora kromě básníka Otokara Březiny i o čtvrt století staršího básníka a kněze Jakuba Demla, který byl i jeho otcovským přítelem a duchovním rádcem. V jednom z listů adresovaných Demlovi ve 30. letech se mladý Zahradníček otevřeně a synovsky vyznává:

Připadáte mi s Otokarem Březinou jako dvě knížata, před jejichž skvoucí zbrojí bledne sláva valné části české poezie, a dodám ještě, že jsem hrdý na to, jak Vás vidím, neboť vidět, toť milovat, toť být obdařen.
Jan Zahradníček

Autor pořadu čerpal ze Zahradníčkovy literární pozůstalosti v držení básníkovy rodiny a z knih Jakub Deml: Píšu to při světle nočním. Výbor z korespondence 1940–1961 (Praha: Torst, 1998) a Stanislav Vodička: Básník Jakub Deml v Tasově (Praha: Torst, 2001).

Účinkují: Jan Hartl, Ladislav Mrkvička a Jana Doležalová

Připravil: Miloš Doležal
Zvukový mistr: Roman Špála
Režie: Makréta Jahodová
Natočeno v roce 2019 (premiéra).

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.