Symbolická Entropa

11. květen 2009

Bylo to symbolické předsednictví. To české určitě. Začalo provokací - instalací vyfabulovaného díla s názvem Entropa Davida Černého. A skončilo něčím, co nikdo nepochopil: odvoláním vlády během předsednictví Evropské unii. Jako poslední tečka nyní přichází bruselská demontáž Entropy po nástupu nové vlády Jana Fischera.

Není snad už premiér Jan Fischer Čech, nese-li německé jméno? Nebo už s Českem po odvolání Topolánkova kabinetu, který za Entropou stojí, nemá nic společného? Proti čemu a komu umělec Černý teď protestuje? Proti pádu vlády? Proti Jiřímu Paroubkovi, který se chystá Topolánka nahradit, ale povede se mu to nejdřív za půl roku?

Negativní symbolizace českého předsednictví jde dál. Likvidace Entropy popírá heslo Jana Lucemburského, který tvrdil, že český král z boje neutíká. To ovšem nevěděl, jaké bude mít nástupce.

Stahovat instalaci, která Česku udělala nejlepší jméno, lepší než schopnost vyjednávat s Ruskem o dodávkách plynu pro Evropu, je něco podobného, jako stahovat prapor v olympijské vesnici předtím, než vyrazí české družstvo do bitvy o vavřín vítězství, i kdyby takový boj měl být marný.

Až doposud se dalo říct, že Češi v Evropě udělali dojem: uměli vést diskusi s Ruskem, měli nové politické napády, překvapili v umělecké sféře, uměli si dělat legraci ze sebe i z ostatních, dokázali položit otázky, na něž se Evropa dosud neptala: umíme se zbavit stereotypů - je Rumun opravdu vždy zloděj a žebrák, Němec držgrešle, Francouz namyšlený snob, Slovák pasák ovcí, Maďar konzument uheráku?

Demontáž největšího symboly české nekonvečnosti - tedy předčasné stažení Černého Entropy - není výrazem sebevědomí, nýbrž naopak: ukazuje na ublíženost a bolavou sebestřednost českého snažení v čele unie.

Entropa chtěla bojovat proti evropských předsudkům tím, že je veřejně zobrazí. České předsednictví, symbolizované nakonec předčasným zmizením Entropy, vytvořilo předsudky nové. Vzniklo nebezpečné předporozumění, že Češi jsou neschopní matlalové, kteří ani při největších výkonech ducha nedokážou zachovat jistotu a sebevědomí.

Evropa si užila českého cukru - a Češi mají parádní pepřový raut. Jen ta Entropa zůstává. Někde ve skladu, jako memento: pro všechny, kteří se chtějí vytahovat a nemají na to.

autor: Petr Fischer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.