Symbol povinného MDŽ. Zaslouží si karafiáty druhou šanci?

8. březen 2019

Mezinárodní den žen už dnes není hromadným, a v podstatě povinným svátkem. Podle pardubického zahradníka Františka Hlubockého je to příjemný den, kdy muži zajdou do květinářství pro květinu, aby potěšili své ženy.

„Dávám kytičku protože ji chci darovat. A je jedno, jestli je řezaná nebo v květináči. Jestli je to sněženka nebo karafiát. Jakákoliv živá květina znamená naději na nový život,“ vysvětluje zahradník František Hlubocký.

Karafiáty by si zasloužily větší zájem

Karafiáty se vrací do módy jen velmi pomalu. Lidé, kteří chtějí na MDŽ červené karafiáty, mají za lubem většinou nějakou taškařici. Je to prostě retro. „Ale dříve to byla květina, která se dala velmi dobře napěstovat. Nedovážely se květiny z celého světa, jako teď. A já se karafiátů velice zastávám. Je to už historicky symbol, vznešenosti, bohatství, zajištění a mužnosti. Dříve nosili v klopě karafiáty skutečné osobnosti,“ brání karafiát František Hlubocký.

Křehké karafiáty jsou krásné (ilustrační foto)

Dnes se prodávají hlavně drobnokvěté karafiáty. Vybírat můžete z různých barev. A velmi dlouho vydrží ve váze. Karafiáty se prodávají i v květináči a  dají se pak vysadit do záhonu. Ale hůře přezimují. Pokud necháte truhlíkové karafiáty přes zimu na zahradě, je to sázka do loterie, zda přežijí, či nikoliv.

Narcisy tete a tete patří k nejvděčnějším

Narcisky tete a tete jsou nižší a mnohokvěté. „Je to úžasná odrůda, která nejprve kvete dlouho doma, stačí jí jen trochu vody. A když ji pak vysadíte do zahrady, bude vám dělat ještě několik let radost. Květiny jsou kouzelné v tom, že umožňují něco doma změnit k lepšímu, a jde to docela rychle,“ usmívá se zahradník.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.