Svobodná architektura přinesla satelity, ale i kvalitní stavby jako je Eucon na Žižkově

3. říjen 2019

Příkladem kvalitní porevoluční architektury je moderní pavlačový dům Eucon na pražském Žižkově architekta Zdeňka Fránka, jednoho z letošního finalistů ceny Architekt roku.

Dům bude v neděli 6. října od 11 do 14 hodin přístupný veřejnosti. Jeho prohlídka je součástí festivalu Den architektury, který se letos zaměřuje na svobodnou, tedy porevoluční architekturu.

Čtěte také

Polyfunkční dům Eucon z roku 2005 označil teoretik architektury Adam Gebrian za „na české poměry špičkový dům." Najdeme ho v památkové zóně na místě, kde původně stál nárožní objekt z první poloviny 20. století. „V tomto místě bylo několik původních parcel a mým přáním, i přáním památkářů bylo, aby to bylo vidět,“ vysvětluje Zdeněk Fránek, jak ho vybraná lokalita ovlivnila v přemýšlení o podobě novostavby.

Architekt zároveň chtěl, aby objekt zapadl do okolní zástavby a aby se v něm zrcadlila atmosféra Žižkova. I proto jde o pavlačový dům. „Pavlače jsem udělal široké, lidé si na ně vynášejí stoly, obědvají na nich a fungují společně,“ říká Zdeněk Fránek, který na jedné ze střech navrhl krychlový objekt na šikmých ocelových nohách, který je přístupný po lávce z posledního patra. Říká mu Sputnik. „Spoustu let jsem tuto stavbu obýval a měl jsem tu ateliér. Jde to figurální prvek, zpestření architektury,“ dodává Fránek.

Co české architektuře přinesla 90. léta a jaké stopy zanechala ve městech a obcích? Nejen satelitní města, barevné fasády nebo obchodní centra, ale také projekty zahraničních architektů nebo kvalitní české stavby. O architektuře po roce 1989 mluvila s architektkou a ředitelkou festivalu Den architektury Marcelou Steinbachovou Alena Rokosová.

Spustit audio