Světový den rádia připadá na 13. únor. Ten letošní vyzdvihuje přínos rozhlasu pro mír

V pořadí už dvanáctý Den rádia spolupořádá UNESCO, organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu, pod titulem Rozhlas a mír. V nezávislém rozhlasu spatřuje pilíř pro předcházení konfliktům a budování míru.

Ke světovému dni rádia se Český rozhlas připojuje od roku 2011, kdy jej vyhlásilo OSN a UNESCO. S nápadem přišla Španělská rozhlasová akademie. Termín určila organizace UNESCO na 13. února právě proto, že v tento den v roce 1946 vzniklo Rádio Spojených národů, tedy United Nations Radio.

Snaha o smír a porozumění není v rozporu s nezávislostí a nestranností rozhlasového zpravodajství. To musí za všech okolností – i v době války – informovat na základě faktů. Shromažďuje důkazy o tom, co se děje, vysvětluje, co je v sázce, a zprostředkovává dialog mezi různými skupinami společnosti.

Světový den rádia oslavil ve svém vysílání i Český rozhlas a několika pořady přispěl také do sítě Evropské vysílací unie EBU, například anglickou verzí povídky Epitaf Kateřiny Tučkové z cyklu Střepy nebo přímým přenosem koncertu za konec války na Ukrajině.

Čtěte také

Stanice Vltava přinesla v ranním programu speciální show Adama Plachetky, hvězdného basbarytonisty Vídeňské státní opery a Metropolitní opery v New Yorku. Radio Wave připravilo montáž o hudebnících, pro které je rádio důležité k životu a živobytí v kontrastu vůči těm, pro něž je tenhle typ média irelevantní.

Český rozhlas D-dur zařadil do vysílání Válečné requiem Benjamina Brittena, nejpacifističtější dílo 20. století. Monumentální freska s katarzním vyzněním by se měla spíše jmenovat Protiválečné rekviem. Není jen tryznou za oběti války, ale i jasným protestem proti válčení vůbec.

Čtěte také

Součástí Českého rozhlasu je i zahraniční vysílání Radio Prague International, které připravilo společné vysílání s polskými, rumunskými, švýcarskými a kanadskými kolegy v půlhodinové diskuzi o tom, jak tato média vysílají o válce na na Ukrajině, před jakými novými výzvami stojí a jak přistupují k boji proti fake-news.

Nejnovější články