Světový den divadla jako příležitost k bilanci. Dnešní divadlo pohledem studentů i zkušených harcovníků

27. březen 2023

Už od roku 1962 připadají na 27. března oslavy Světového dne divadla. Při té příležitosti jsme oslovili Lenku Havlíkovou, dramaturgyni a ředitelku pražského Divadla X10, společně s Janem Holcem, režisérem a uměleckým šéfem ostravského Divadla Petra Bezruče, i studenty třetího a absolventského ročníku pražské DAMU, abychom zjistili jejich představy o současném českém divadle.

Markéta Matulová (Věra)

Umělci, ať už zastupují nezávislou pražskou scénu nebo regionální příspěvkovou organizaci, či svou profesionální kariéru teprve startují na prknech studentského Divadla Disk (nejnověji v inscenacích Hladovím těsně vedle a Chladné dítě), v našich rozhovorech z různých perspektiv glosují postcovidovou situaci a aktuální podmínky pro tvorbu.

Čtěte také

27. březen je Světovým dnem divadla. České středisko mezinárodního Divadelního ústavu vyzývá v této souvislosti k minutě ticha za všechny umělce, kteří padli ve válečných konfliktech, za rozbombardovaná divadla a za zničené kulturní hodnoty.

Jak by zněla vaše poselství poselství Jana Holce? „No, já myslím, že to poselství vystihlo přesně současnou situaci, že samozřejmě divadlo má nějakým způsobem reflektovat nebo přinášet hodnoty a vlastně pomáhat stavět ve společnosti hodnotové žebříčky. A samozřejmě v současné situaci v takto ostrému a otevřeném válečném konfliktu spousta věcí jde stranou. Takže to, že se vlastně mezinárodní divadelní organizace rozhodla takto využít tento den skrze vlastně apel, mi přijde naprosto na místě.“

Inscenace Otcovrah v Divadle X10

Lenka Havlíková se připojuje: „Já se také ztotožňuji s tím prohlášením českého střediska ETI a vlastně možná bych k tomu dodala ještě takový pro mě důležitý poznatek z této bohužel válečné doby, že kromě toho, že na Ukrajině umírají vojáci, lidé, civilisté, na které je útočeno, tak vlastně putinovské Rusko útočí i na ukrajinskou kulturu. Útoky na divadlo, ale i na muzea, útoky vlastně na jazyk, který se snaží nějakým způsobem vytlačit a také únosy dětí, které vlastně směřuje do své jazykové oblasti. Takže tyto snahy vnímám jako velmi samozřejmě negativní, ale vlastně i dokládají, jak moc je pro kterýkoli národ na světě důležitá ta kultura.“

Jaké jsou nejpalčivější problémy v živé kultuře a divadle? Jaký vliv má kulturní politika měst a krajů? Jak zasáhl provoz inflace, covid nebo válka na Ukrajině? Poslechněte si celý rozhovor s ředitelkou Divadla X10 v Praze Lenkou Havlíkovou a uměleckým šéfem Divadla Petra Bezruče v Ostravě Janem Holcem.

autoři: Šárka Švábová , Monika Suchanková
Spustit audio

Související