„Světla města“ Viktora Karlíka

11. duben 2011

Výstava malíře, grafika, autora plastik a objektů Viktora Karlíka nazvaná „Světla města 1990–2010“ měla vloni svou premiéru v Českém centru v Paříži.

Teď můžeme Karlíkovy bronzy, železné objekty, obrazy a grafiky vidět do 29. dubna v Českém centru v Rytířské ulici v Praze.

02307052.jpeg

Výstavu doprovází stejnojmenná kniha s texty autora a esejí historičky umění Pavly Pečinkové v grafické úpravě Luboše Drtiny. Kniha vyšla v edici Revolver Revue.

Devětačtyřicetiletý Viktor Karlík je považován za nejvýznamnějšího výtvarného umělce tak zvané druhé generace českého undergroundu. V roce 1985 byl u založení dnes již legendárního undergroundového časopisu Revolver Revue a později i u vzniku Kritické přílohy Revolver Revue a časopisu Respekt.

Graficky upravil řadu publikací a nelze nezmínit ani jeho záslužnou, dodnes trvající vydavatelskou, redakční a rovněž kurátorskou práci na projektech zaměřených především na neznámé, zakázané či nepohodlné osobnosti a díla.

O stručnou charakteristiku osobnosti a díla Viktora Karlíka požádal Karel Oujezdský kurátorku jeho výstavy „Světla města“ – Pavlu Pečinkovou. Poté si k mikrofonu pozval i samotného autora.

Karlíkovu výstavu nazvanou „Světla města 1990–2010“ můžete navštívit v Českém centru v Rytířské ulici v Praze do 29. dubna.

Spustit audio