Svět uprchlíků, rodinné štěstí i satiru politiků. To všechno přináší 19. ročník festivalu Jeden svět

6. březen 2017

Festival dokumentů s tematikou lidských práv z mnoha úhlů pohledu - to je Jeden svět. Dnes začíná jeho 19. ročník.

Nabízí bohatý filmový program, i řadu doprovodných akcí. „V soutěži je 12 filmů, dva filmy uvádíme ve světové premiéře: film Děti online o vztahu dětí k sociálním sítím a internetu, a také film Epidemie svobody o etice očkování,“ říká dramaturg festivalu Ondřej Moravec. „Jedním z velkých taháků letošního ročníku je film Škádlení Goliáše, film o egyptském satirikovi Basemu Jusefovi, který měl v Egyptě velkou šou, dělal si legraci z neustále se měnících egyptských prezidentů. Nakonec musel zemi opustit. Dotýkáme se otázky, jak se novináři dostávají do svízelných situací, když se opováží režim kritizovat.“

V letošním ročníku je silně zastoupená kolekce filmů, které se zabývají islámským světem a uprchlíky. „Rozhodli jsme se pokračovat v tematické kategorii o migraci. Letos zaměřujeme pozornost ani ne tak na cestu z původní země do Evropy, ale spíše na osudy lidí, kteří už v Evropě jsou, snaží se integrovat a čekají na azyl. My Evropané jim nastavujeme překážky, jako kdybychom je tady nechtěli,“ doplňuje Hana Kulhánková, ředitelka festivalu Jeden Svět.

19. ročník festivalu Jeden svět začíná v Praze dnes a postupně projede celou republiku. Akce je přístupná i zdravotně handicapovaným zájemcům a v rámci doprovodného programu bude k vidění i výstava prací nevidomých fotografů.

Sekce Rodinné štěstí představuje současnou rodinu v západním světě, otázky tradiční rodiny, jestli vůbec v západním světě ještě existuje. „Rodinné štěstí se zabývá individualizmem západního světa, ale také situacemi, kdy v rodině nacházíme pevná pouta, vracíme se do rodiny. Silným filmem je australský snímek Zkrocení zlých otců, který pojednává o domácím násilí z pohledu násilníků. Ukazuje terapie, kde se násilníci snaží napravit, některým se to opravdu podaří,“ dodává ředitelka.

Sekce filmů Rádia Svobodná Evropa upozorňuje na zajímavé formáty. Vznikají krátké dokumenty na rozmezí mezi reportáží a dokumentem, ke kterým se lidé běžně nedostanou. „Unikátní projekt je film Poznámky o slepotě, který je postavený na audiosložce ze záznamů člověka, který pomalu slepne. Celá vizuální část je dohrávaná podle zvuků,“ uzavírá dramaturg Ondřej Moravec.

autoři: Tomáš Pilát , sch
Spustit audio