"Svět na dlani" v Národním zemědělském muzeu v Praze

20. říjen 2004

Od 16. září do konce října je v Národním zemědělském muzeu v Praze k vidění unikátní výstava "Svět na dlani", která vedle vybraných exponátů z kartografických sbírek muzea a jeho poboček v Kačině, Ohradě a Valticích prezentuje (ve spolupráci s Moravským zemským archivem v Brně) také obří plastickou mapu Moravy o úctyhodných rozměrech 10,1 x 10,6 m, pravděpodobně největší existující mapu svého druhu v Evropě. Výstava je kromě široké veřejnosti určena hlavně žákům základních a středních škol.

Poprvé v tak reprezentativním rozsahu jsou ve čtyřech tematických celcích vystaveny správní historické mapy českých zemí, mj. i soubor mapových listů Müllerovy mapy Čech z roku 1720, která svou bohatou grafickou výzdobou podle návrhů Václava Vavřince Reinera patří zřejmě k nejkrásnějším českým mapovým dílům novověku.

Historické rukopisné kolorované mapy někdejších českých panství, mezi nimiž vynikají mapy hospodářské a lesnické, tvoří - stejně jako plány zámeckých parků, městských sadů a architektonických úprav zeleně veřejných prostranství - další samostatné expozice. Najít zde lze například i návrhy zahradního architekta Františka Thomayera, který je mj. autorem parkových úprav pražské čtvrti Letná, Chotkových sadů nebo Karlova náměstí. Mapy, které výstavě v NZM Praha dominují, doplňuje také literatura s kartografickou a topografickou tematikou ze zámecké Chotkovské knihovny na Kačině a pozoruhodná sbírka geodetických přístrojů a zeměměřičských pomůcek z 18. - 20. století.

Výstava Svět na dlani v Národním zemědělském muzeu

Výstava je přístupná veřejnosti denně mimo pondělí v době od 9 do 12 hod. a od 12,30 do 17 hod. v Národním zemědělském muzeu v Praze (Kostelní 44, Praha 7).

Spustit audio