Svět malých nakladatelů na jarmarku KNIHEX s Karolinou Voňkovou

9. prosinec 2015

V kulturním kalendáři Prahy už zdomácněl dvakrát za rok knižní jarmark KNIHEX.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Menší než Svět knihy a s domáckou atmosférou láká své návštěvníky na produkce malých nakladatelství. Takových, která nekladou důraz na velký náklad. Mezi nimi najdeme domy s výrazně akcentovanou výtvarnou podobou svých knih, stejně tak jako domy, které míří na menšinové publikum. Autorské knihy i odborné publikace.

Šedesát vystavujících se chystá na zimní vydání na víkend 12 - 13. 12. do holešovické Alty. Před KNIHEXem 5 a ½ jsme do studia pozvali iniciátorku projektu Knihex Karolinu Voňkovou z nakladatelství LIPNIK. Telefonickými hosty ve vysílání byli někteří z autorů spojení s jejím nakladatelstvím.

LIPNIK vydává hlavně komixovou literaturu – několik cyklů tu publikovali Džian Baban a Vojtěch Mašek (Monsterkabaret Freda Brunolda).

Kam spěje česká kniha? Jaký je život autorů a nakladatelů, kteří se nechtějí vzdát autorské tvorby a záleží jim na výtvarné podobě vlastních knih? Jak se daří českému komiksu? Kromě těchto otázek jsme mluvili také o dvojici nových komixů, které budou pokřtěny na Knihexu (MOR a Drak nikdy nespí).

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Petr Gojda
Spustit audio