Svět je čím dál bizarnější. Poslechněte si překvapivé a nepředvídatelné povídky Olgy Tokarczukové

30. leden 2022

Odkud se bere pocit podivnosti? Je podivnost vlastností světa, nebo se skrývá spíše v nás samých? Apolena Veldová a Bronislav Kotiš čtou tři příběhy z knihy Bizarní povídky od současné polské autorky a laureátky Nobelovy ceny za literaturu Olgy Tokarczukové. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Zavařeniny a Cestující
Připravila: Petra Hynčíková
Překlad: Petr Vidlák
Účinkuje: Apolena Veldová
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 29. 1. 2022

Švy
Připravil: Dominik Mačas
Přeložil: Petr Vidlák
Účinkuje: Bronislav Kotiš
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno v roce 2020.

Když porota Nobelovy ceny za literaturu v roce 2018 udělila toto prestižní ocenění polské prozaičce Olze Tokarczukové, měla na zřeteli její „vypravěčskou představivost, která s encyklopedickou vášní ukazuje překračování hranic jako formu života.“ Tato slova by mohla být i úvodem ke knize Bizarní povídky, jež vyšla v roce 2020 v překladu Martina Vidláka v nakladatelství Host.

Divné, zvláštní, překvapivé příběhy z podivného, prazvláštního, stále znovu a znovu překvapujícího světa. Nic není jisté a ponejvíc to, co se nám vždy zdálo samozřejmé. Vracíme se stále na začátek, nejistí, co je a co není jen naší představou.

Povídky Cestující a Zavařeniny byly natočeny k letošnímu lednovému jubileu autorky a uvádíme je v premiéře v podání Apoleny Veldové. Povídku Švy pro rozhlas před necelými dvěma lety načetl Bronislav Kotiš.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.