Švejk není zbabělec, říká Michal Dočekal, umělecký šéf Městských divadel pražských

18. červen 2022

Setkání s knihami napříč prostorem a časem připravila Blanka Stárková.

„Co mne v souvislosti s přijetím Haškova románu v Česku rozčiluje, je jeho dezinterpretace,“ poznamenává v pořadu Knižní pól divadelní režisér Michal Dočekal. „Hlavní hrdina je vnímán jako obraz malého českého uhejbáka, který se chce ze svých povinností a hrozícího nebezpečí zbaběle vylhat. Nic není vzdálenějšího pravdě!

Důvod tohoto neporozumění je možná v tom, že Hašek nenapsal psychologický román ve stylu spisovatelů 19. století, ale velkou antisystémovou satiru, ve které konfrontuje sklerotický rakouský režim s postavou, která tomuto režimu projevuje loajalitu a oddanost. Proto „dobrý voják“ – vlastně myšlenkový experiment, zrcadlo, které ukazuje totální vyprázdněnost celé ideologie, na níž rakouská říše stojí. Švejk není zbabělec hlavně proto, že žádnou psychologii nemá.

Čtěte také

Český básník František Listopad napsal, že jediný pravý humor je šibeniční. Takový je humor Osudů dobrého vojáka Švejka a takovou národní charakteristiku bych s hrdostí přijal. Ano, smějící se bestie i s oprátkou na krku, protože bestie je nebezpečná a „smáti se je lépe věděti“ – jak napsal velký a statečný Vladislav Vančura. Takový „národ Švejků“ beru.“

Spustit audio

Související