Švédi se aktivně podílejí na podobě svých měst. V tom se můžeme inspirovat, říká Kateřina Vondrová

17. září 2019

Progresivní švédské architektonické studio Mandaworks, založené ve Stockholmu v roce 2010, je oceňované především za přístup k městskému veřejnému prostoru. Stojí za návrhem nové čtvrti v stockholmském přístavu, revitalizací náměstí ve středu Reykjavíku nebo přeměnou industriálního zálivu ve finském Tampere v inovační hub. Studio ale působí i mimo skandinávské země, třeba v Hong Kongu nebo Torontu.

V Mandaworks funguje multidisciplinární tým, který zahrnuje třináct národností. „Je to obohacující v tom, že každý máme na danou věc jiný pohled. Vždycky se ale na něčem shodneme a pak projekt posuneme k řešení, které bychom sami nečekali,“ říká architektka Kateřina Vondrová, která žije ve Stockholmu.

Hlemmur Square v Reykjavíku

Členové týmu sami sebe popisují jako městské optimisty. „Snažíme se ve městě vidět potenciál. Když v projektu řešíme nějaký problém, nahlížíme na něj jako na výzvu, kterou chceme vyřešit co nejkreativnějším způsobem a udělat město lepší, než bylo předtím.“

Xiangmi Lake

A jak se podle české architektky liší skandinávské architektonické prostředí od českého? „Velký rozdíl cítím v tom, jak se komunikuje v rámci týmu nebo v rámci vztahu architekt-klient. Ve Stockholmu je také velký zájem veřejnosti o to, co se děje. Projekty jsou dost často publikované v novinách a hodně se probírají. Jejich zájem o město svým způsobem odráží společenskou úroveň. V tom bychom se určitě mohli nechat inspirovat."

Spustit audio