Svedení svazáků. O trojských koních SSM, konformistech a dělnících Sametové revoluce

17. listopad a studentská stávka 1989 ve vzpomínkách tehdejších studentů prvního, třetího a čtvrtého ročníku Filozofické fakulty a jednoho od státnic vyhozeného geodeta. Co si skutečně pamatujeme po 30 letech? Co z listopadu 1989 zůstává v naší mysli? Jak funguje paměť a co je vzpomínka?

V historických Reflexích se vracíme do podzimních dní zázračného roku 1989. Autor pořadu Petr Šourek natočil rozhovory s tehdejšími studenty Filozofické fakultě Univerzity Karlovy - Martinou Moravcovou, Jiřím Peňásem, Zuzanou Rebcovou a Janem Dusem. Z jejich vzpomínek vytvořil koláž, která sleduje individuální osudy účastníků studentské stávky, proměnu jejich názorů a postojů, i celkové atmosféry na Univerzitě Karlově.

Dělníci sametové revoluce

Netradiční pohled na Listopad 89 očima stávkujících studentů vznikl na podkladě knihy, kterou pod názvem Ta temná budova byla naše, připravují Sylva Fischerová a Lucie Cviklová a která vyjde v nakladatelství Karolinum roce 2020. 

Čtěte také

Sylvu Fischerovou si Petr Šourek také pozval do studia, aby společně komentovali vzpomínání zmíněné čtveřice tehdejších účastníků studentské stávky. Výsledkem je experiment s naší pamětí, na pomezí mikro a egohistorie, debata o revoluci, meditace o plynutí času i záznam rozpomínání v reálném čase.

autor: Petr Šourek
Spustit audio