Svatomartinská husa podle tradičního receptu z Pojizeří

10. listopad 2018

K dnešku neodmyslitelně patří svatomartinská husa s knedlíkem a se zelím. Jak si takovou husu podle tradičního receptu připravit nám řekla Vladimíra Jakouběová.

„Podle lidové legendy husy rušily svatého Martina při jeho kázání svým štěbotem a on je za to ztrestal tím, že je nechal zaříznout, a proto přicházejí v ten jeho svátek na náš stůl,“ říká etnografka Vladimíra Jakouběová. Podle ní jde o legendu, která není nijak prokazatelná.

„Co ale máme doloženo v lidové kultuře je, že z kostí svatomartinské husy se předpovídá, jaká bude zima. A protože my víme, že naše babičky a dědové byli velice závislí na tom, jaké bude počasí, protože to jestli se jim urodilo nebo neurodilo, to byl jejich život. A to si myslím, že je pro ten svátek daleko důležitější, než ta samotná legenda o Martinovi,“ doplnila Vladimíra Jakouběová.

A protože je také sběratelkou tradičních receptů, podělila se s Českým rozhlasem o recept, který pochází od její prababičky.

Co potřebujeme?

1 husa (asi 3,5 kg)
2 cibule
6 jablek
5 lžic rybízového džemu
sušené švestky
sůl, pepř

Jaký je postup?

Očištěnou, omytou husu osolíme a okořeníme mletým pepřem. Dáme do pekáče, do kterého nalijeme hrnek a přidáme pár lžic sádla, aby maso zůstalo šťavnaté. Pekáč přikryjeme a pečeme asi čtyři hodiny. Během pečení husu podléváme.

Očistíme cibuli, pokrájíme na kolečka, z jablek odkrojíme vršky, vydlabeme vnitřek, naplníme rybízovým džemem a přikryjeme odkrojenými vršky. Husu v pekáči obrátíme, obložíme cibulí, sušenými švestkami, naplněnými jablky a odkrytou pečeme zhruba další hodinu. Během pečení potíráme vypečeným sádlem, aby husa získala požadovanou kůrčičku.

Hotovou husu, švestky a jablka vyjmeme a odložíme na teplé místo. Sádlo z vypečené šťávy odebereme, převaříme a podlijeme jí husu, kterou obložíme upečenými jablky a švestkami.

Podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky, podle Vladimíry Jakouběové pak nejlépe se zelím Vysockým. Český rozhlas Liberec Vám přeje dobrou chuť :)

autoři: David Hamr , mib
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.