Štvanice, ostrov mezi Karlínem a Holešovicemi

Kdysi bývala v těchto místech Vltava mělká a říčních ostrovů se tu vytvořilo několik. Kromě Štvanice ještě Primátorský, Korunní, Jeruzalémský a Rohanský. Ty ale při regulaci říčního koryta postupně zanikly. Od konce 17. století až do roku 1816 se v dřevěné aréně pořádaly štvanice psů, prý na medvědy, býky, jeleny i krávy. Odtud pochází název ostrova.

Ostrov podélně přetínají dva mosty: silniční Hlávkův a železniční Negrelliho viadukt. Mezi oběma mosty podchází Štvanici linka metra C mezi Florencí a Vltavskou. Na západní špici ostrova stojí malá vodní elektrárna, Helmovský jez a areál pro vodní slalomáře. Západně od Hlávkova mostu objevíte klasicistní dům z roku 1824, dnes se prezentuje pod názvem Vila Štvanice jako „ostrovní scéna“. Naproti vybudovaný Zimní stadión Štvanice, který hostil čtyři mistrovství světa v ledním hokeji, byl zbourán v roce 2011. Na místě bývalé haly byl zřízen nekrytý bike park.

Střední část ostrova zaujímá park a tenisový areál, kterému dominuje Centrální tenisový dvorec, doplněný dalšími tenisovými hřišti a malým venkovním bazénem. Celkem je na Štvanici 16 kurtů. Hrály se tu slavné Davis Cupy, mezinárodní mistrovství Československa a mnoho dalších zápasů. Na východní špici ostrova je od roku 2015 přístaviště přívozu P7, který v sezóně spojuje ostrov Štvanici s oběma břehy. Říká se mu HolKa a je nejrychlejším spojením z Holešovic do Karlína.

Přívozu P7 se říká HolKa, spojuje Holešovice a Karlín
Tady stával zimní stadion, který hostil MS v ledním hokeji
Skate park na Štvanici
Ostrov Štvanice je dlouhá léta zasvěcen tenisu
Plavební komory, vlevo areál pro vodní slalom
Spustit audio