Studny vysychají. Luže kvůli suchu zaplatí miliony za nové vrty

17. květen 2018 09:05

Nedostatek pitné vody chce Luže na Chrudimsku vyřešit tak, že si zaplatí vrtaře. Ti se mají dostat hluboko pod zem a zajistit tak nové zdroje. Takové řešení není zrovna jednoduché a ani laciné.

Radnice tak chce pomoct lidem v obcích Doly a Brdo, to jsou části, které k Luži patří. Jenže nejsou to nijak velké osady, nejsou napojené na veřejný vodovod a obyvatelé tam jsou odkázaní na svoje studny. V posledních letech ale začaly vysychat a většina zůstala bez vody. Řešení mají být vrty do hloubky kolem 60 metrů, kde by měly být prastaré zásoby vody.

Dohromady mají zmíněné obce asi 120 obyvatel. Někteří z nich už se problém snažili vyřešit sami a původní kopané studny nahradili vrtanými. Ale nové sondy půjdou podstatně hlouběji a měly by zaručit, že žádné sucho zdroje neohrozí.

Luže rozjíždí vlastní e-shop a novou evidenci psů

Luži zdobí poutní kostel na Chlumku

Asi v polovině cesty mezi Chrudimí a Litomyšlí najdete poklidné místo, kde se ale pořád něco děje. Starosta Radek Zeman říká, že jsou rádi průkopníky.

Další krok by měla být výstavba stáčecího zařízení, ke kterému si budou lidé jezdit nabírat vodu.

Vrty by měly být hotové ještě letos. Zakázka je spočítaná na víc než 7,5 milionu korun. Luži by ale měla výrazně pomoct slíbená dotace 5,5 milionu korun. Radnice ještě čeká na potvrzení o jejím přidělení, pak se začne vrtat.

Spustit audio