Studio Alta v Invalidovně. Národní kulturní památka poskytne zázemí tanci, fyzickému divadlu i komunitním projektům

1. červen 2020

Pražské Studio Alta od května letošního roku rozvíjí své aktivity v karlínské Invalidovně, kde získalo od Národního památkového ústavu do výpůjčky celé západní křídlo. Studio Alta vzniklo v roce 2008 jako prostor pro tvorbu a uvádění zejména tanečního umění a fyzického divadla. Postupem času se proměnilo a rozrostlo na multikulturní centrum a tvůrčí hub propojující umělce, veřejnost a různorodé komunity.

„Na základní kámen Invalidovny poklepal Karel VI. v roce 1732.“ Zasadil během jedné z prohlídek prostor Invalidovny do historického kontextu kastelán a správce objektu Miroslav Indra. Zároveň upozornil na to, že západní křídlo, které nyní obývá Studio Alta, patří k architektonicky nejvzácnějším částem tohoto objektu.

Spolubydlící organizace

Studio Alta v Invalidovně ještě více otevřelo své aktivity různorodým uměleckým oborům a občanským a vzdělávacím iniciativám. Díky množství místností v rozlehlém západním křídle zde na základě otevřené výzvy poskytlo ateliéry a pracovní prostor umělcům i neziskovým organizacím, které souhrnně nazývá spolubydlící organizace.

Ambasadoři Studia Alta

Studio Alta i nadále svými aktivitami rozvíjí primárně obor současného tance a pokračuje v organizování workshopů a rezidencí pro profesionální tanečníky. Zároveň navázalo užší spolupráci se třemi uměleckými skupinami z oboru pohybového divadla, se soubory tYhle a Ufftenživot a s dvojicí Tereza Ondrová a Peter Šavel. Takzvaní ALTA ambasadoři získali ve Studiu Alta trvalou rezidenci.

Studio Alta v Invalidovně

 „Našim cílem je společně připravovat program, abychom si vzájemně dávali zpětnou vazbu a především, abychom společně reagovali na palčivá témata ve společnosti.“ Vysvětluje princip vztahu Studia Alta a jeho ambasadorů ředitelka Alty Lucia Kašiarová. 

Červen s tancem a fyzickým divadlem

Téměř na každý červnový den připravilo Studio Alta kulturní program. Na začátek července také jednu taneční premiéru.

„První společný projekt mladé autorské dvojice Felix Baumann a Sean Henderson kombinuje tanec, fyzické a vizuální divadlo. Je inspirovaný filmem The Way Things Go, švýcarského uměleckého dua Peter Fischli a David Weiss, který dokumentuje dlouhý kauzální řetězec sestavený z každodenních předmětů.“ Dodala Lucia Kašiarová.

Spustit audio