Studenti si za ubytování na libereckých kolejích od podzimu připlatí, letos už potřetí

30. září 2022 11:35

Kvůli rostoucím nákladům budou koleje Technické univerzity v Liberci v roce 2022 už potřetí zdražovat. Studenti přesto mají o ubytování zájem.

Čtěte také

Od listopadu 2022 si studenti Technické univerzity v Liberci opět připlatí za ubytování na kolejích. Cena se ze současných 112 korun za noc a lůžko zvedne na 120. Bude to letošní třetí zvýšení cen v důsledku rostoucích nákladů.

Koleje spotřebují polovinu plynu z celkové roční spotřeby školy, u elektřiny je to třetina. „Pro letošní rok je to 44 až 50 milionů korun za elektřinu, u plynu počítáme pro letošek s asi 14,5 miliony korun,“ popsal, s jakými celkovými náklady škola počítá, její mluvčí Radek Pirkl.

Vedení libereckých univerzitních kolejí apeluje na studenty, aby šetřili. „Prosíme studenty, aby se chovali v té situaci tak, jak se chováme všichni doma, to znamená: tlumíme topení, zbytečně nesvítíme, a snažíme se neplýtvat ani vodou ani ničím jiným, co s energiemi souvisí,“ potvrdila ředitelka univerzitních kolejí a menz Iva Šídová.

Vedení školy už navíc avizovalo, že další zvýšení ceny by mělo přijít v roce 2023. O kolik, to zatím jisté není. Přesto mají studenti o bydlení na kolejích zájem. Privátní bydlení je pro ně příliš drahé.

Na univerzitních kolejích natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související