Studenti DAMU vyplnili dotazník a regulují intimitu

9. leden 2014

Regulace intimity – to je název absolventského představení čtvrtého ročníku oboru herectví alternativního a loutkového divadla DAMU, které zítra v premiéře uvádí Divadlo DISK.

Podtitul této autorské inscenace zní Bojím se, stydím se, doufám a miluji. Pod vedením Jiřího Havelky studenti vytvořili jakousi „veřejně intimní“ zpověď, která zkoumá hranice vnitřního a vnějšího světa, soukromého a veřejného, pravdy, klamu a sebeklamu. Zabývají se v ní zejména vztahem herce a diváka a možnostmi jejich přímé komunikace.

Sebezpyt, ale žádná terapie

Režisér Jiří Havelka, současně vedoucí katedry, pojal přípravu inscenace velmi osobně: „Já jsem jim zadal dotazník, aby napsali třicet věcí, které milují, za které se stydí, které je štvou. Říkal jsem jim, ať jsou hodně upřímní. Povídali jsme si o nich, zjistili jsme, že čím osobnější, tím silnější. Začali jsme řešit, co je emoce, jak vzniká. Nejdřív jsem dotazníky četl jen já, potom si je četli sami před sebou. Nechtěli jsme spadnou do žádné kolektivní terapie, spíš zkoumat emoci – kde se ve mně rodí, co s ní na jevišti, jak divadlo funguje.

První fáze zkoušení nebyla pro všechny studenty jednoduchá, jak potvrzuje Bořek Joura: „Je těžké si přiznat, čeho se člověk bojí, a veřejně o tom mluvit. Práce byla hodně sebepoznávací, až někdy do nepříjemna.“

autoři: Marina Feltlová , Karel Kratochvíl
Spustit audio