Studánka pod Zelenou Horou na jižním Plzeňsku se dočká obnovy

Odborníci z Českého svazu ochránců přírody letos vybrali do anketního hlasování tři studánky ze sedmi krajů, včetně Plzeňského. A lidé svými hlasy rozhodli, která z trojice se v kraji opravy dočká.

Poslední nominovanou studánkou v kraji byla studánka Pod Zelenou horou na jižním Plzeňsku a právě tahle studánka nakonec v internetovém hlasování zvítězila a čeká ji obnova. Získala celkem 725 hlasů. Na druhém místě skončila studánka Františkov, která získala 312 hlasů, a 98 lidí hlasovalo pro studánku U Cesty. 

Vítězná studánka Pod Zelenou horou leží nedaleko Nepomuku a zámku Zelená Hora, mezi řekou Úslavou a nezpevněnou cestou, která vede od hráze Klášterského rybníka. Studánka má poměrně vydatný pramen a je vydlážděná žulovými kameny. Potřebovala by vyčistit, upravit odtok a hlavně zastřešit, aby do ní nepadalo listí. Studánky už dnes neslouží primárně jako zdroj pitné vody, stále ale zůstávají důležitou součástí přírody a oblíbeným prvkem v české krajině.

Lidé obnovují studánky předků

Statistiky Českého svazu ochránců přírody ukazují, že je jich v současnosti známo kolem 5 tisíc. „Spousta studánek v České republice, kterých je možná kolem deseti tisíc, zaniklo nebo zchátralo. Naštěstí v posledních desítkách let se to otáčí a lidé si začínají vzpomínat na své předky a začínají objevovat staré studánky z vyprávění pamětníků a ze starých zápisů, a obnovují je. V tom našem projektu se my snažíme pomoci obnovovat staré studánky,“ uvedl ředitel Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo.

V Karlovarském kraji nebyly letos nominovány žádné studánky. Ale nedávno skončila obnova Barochovy studánky u obce Prameny na Chebsku. O renovaci téhle studánky rozhodli lidé v loňském roce, kdy se konalo hlasování v projektu Živé studánky poprvé.

autoři: čer , jik
Spustit audio