Strenice si volí nové zastupitelstvo, bývalý starosta je obviněn ze zpronevěry

13. duben 2013
Zprávy

V šesti obcích v celém Česku dnes lidé vybírají nová místní zastupitelstva. Volební místnost se otevřela i ve Strenicích na Mladoboleslavsku, kde čtyři z pěti zastupitelů koncem loňského roku odstoupili a podali trestní oznámení na starostu. Policie ho pak obvinila z několika trestných činů, podle ní zpronevěřil téměř dva miliony korun z obecní kasy.

Ještě nedávno věděl o malé obci Strenice na Mladoboleslavsku málokdo. Pozornost na ni před několika týdny strhli její zastupitelé a starosta Jiří Kaulfus zvolený za Nezávislé Strenice. Podle policie zpronevěřil skoro všechny obecní peníze.

„Skutečně milion dvě stě tisíc z úvěru, který měla obec připravena na financování rekonstrukcí obecního majetku, a dalších více než půl milionu z prostředků obce, které byly na provoz,“ říká mluvčí mladoboleslavské policie David Schön a vysvětluje, proč starosta není stíhán vazebně, ale na svobodě.

„Jedním z vazebních důvodů by bylo to, že pokračuje v trestné činnosti – tento důvod ale není, protože obec je prakticky na mizině.“

Spolu se starostou jsou obviněni další tři muži. Starosta se k obvinění nechce s ohledem na vyšetřování vyjadřovat, tvrdí ale, že celá kauza byla jeho odpůrci schválně vyvolaná před novými volbami. Teď kandiduje znovu a někteří z bývalých zastupitelů také, i když na jiné kandidátce.

Nálada ve Strenicích je kvůli kauze kolem starosty špatná, malá vesnice je rozdělená na dva rozhádané tábory. A ceduli s názvem obce při příjezdu od silnice R 10 dnes někdo překryl nápisem Údolí bláznů.

Právě vyhrocená nálada v obci ale zřejmě přilákala rekordní počet voličů. Zatímco při posledních řádných volbách v roce 2010 přišla polovina ze 140 voličů, dnes jich volební komise napočítala 75 procent už před čtvrtou hodinou. Řada z nich přišla ve snaze něco změnit.

„Ve 22 hodin se zavře volební místnost, spočítají se hlasy a pojede se na magistrát do Mladé Boleslavi s vyplněným tiskopisem, kde budu sedět já a z České statistiky pan magistr Šanda. Budeme to pořizovat do počítače a bude se to posílat dál,“ vysvětluje Marie Bičáková z mladoboleslavského magistrátu.

Jak volby ve Strenicích dopadly, bude jasné ještě dnes večer. Někteří obyvatelé doufají, že se nově zvolení zastupitelé domluví a další volby už nebudou potřeba. Ne všichni jsou ale tak sdílní, většině místních totiž zvýšená pozornost o jejich obec hodně vadí.

autoři: tej , Alena Rokosová
Spustit audio