Středočeský krajský úřad chce snížit počet odborů, úředníci zůstanou

2. červenec 2014

Středočeský krajský úřad čekají zřejmě velké změny. Robert Georgiev, který ho po rezignaci bývalého ředitele Zdeňka Štětiny vede, navrhuje snížit počet odborů z devatenácti na dvanáct. Pokud to radní schválí, struktura by se měla změnit během půl roku.

Podle návrhu by nově měly odbory kopírovat agendu krajských radních, kterých je i s hejtmanem jedenáct. Dvanáctým odborem bude kancelář ředitele.

Pro 624 úředníků krajského úřadu to ohrožení alespoň prozatím neznamená. I když je to podle Georgieva počet maximální, zatím ho chce zachovat. Úředníci se tak jen přesunou na jiná místa a na jiné odbory.

Smyslem změn je jednoduše řečeno efektivnější chod úřadu, což by měli pocítit i Středočeši, kteří se na kraj obracejí.

Podle vedení úřadu by měly skončit třeba takzvané dopisové války, kdy jeden odbor píše jinému, že na vyřízení dané záležitosti nemá kompetence nebo lidi. Hlavním cílem změn je, aby měl úřad jasnou a čitelnou strukturu a každý věděl, co má dělat, a udělal to hned.

Krajští radní budou změny schvalovat 14. července. První změny by měly nastat od 1. srpna, s dalšími se počítá od 1. září a poslední by měly nastat ke konci roku.

Provoz budovy krajského úřadu včetně všech služeb a mezd úředníků vyjde na 430 milionů korun ročně. Z toho každý měsíc kraj zaplatí na mzdách dvacet milionů korun.

Spustit audio