Středočeský kraj podepsal memorandum o výstavbě dopravní spojky mezi R7 a D8

23. září 2014

Ministerstvo dopravy, Středočeský kraj a třináct dotčených obcí podepsaly memorandum o výstavbě dopravní spojky mezi rychlostní silnicí R7 a teplickou dálnicí D8. Nová silnice první třídy vedoucí z Tuchoměřic do Úžic u Kralup nad Vltavou má dočasně nahradit chybějící severozápadní část městského okruhu a odlehčit dotčeným obcím od tranzitní dopravy.

Stavbu silnice bude možné financovat ze státních prostředků a operačního programu Doprava.

„Byla ustanovena pracovní skupina s účasti Ředitelství silnic a dálnic a ministerstva dopravy a Středočeského kraje, která by se měla primárně zabývat dalším procesem získáním příslušného stavebního povolení,“ potvrzuje ministr dopravy Antonín Prachař z hnutí ANO.

„Myslím si, že jsme se s panem hejtmanem dnes opět shodli na tom, že použijeme snad poprvé v historii České republiky společné územní a stavební řízení v souladu se zákonem číslo 416, abychom celý proces výstavby této komunikace urychlili,“ doplňuje.

Ministerstvo jedná s krajem i o spojce mezi dálnicemi D1 a D11. Jako pravděpodobná se jeví přeložka silnice 101, která spojuje dálnice přes Říčany a Úvaly. Ministr Prachař zatím neuvedl, kdy by měla být hotová.

„Nejdříve chceme projednat celý záměr s dotčenými obcemi. Jakmile budeme mít stanovisko dotčených obcí, přikročíme k zadání vyhledávací studie a výsledkem by mělo být podobné memorandum, které se nám podařilo s dotčenými obcemi uskutečnit,“ vysvětluje.

Spustit audio