Středočeská policie pořádá nábor, hledá se 110 nových strážců zákona

8. červenec 2013

Policie ve Středních Čechách se dlouhodobě potýká s nedostatkem policistů, začátkem července proto téměř ve všech okresech zahájila nábor nových posil. Volných míst je v jejích řadách více než sto.

„Masivní náborová akce je iniciativou Krajského ředitelství policie Středočeského kraje. Snažíme se obsadit 110 volných míst se zařazením především na obvodních odděleních nebo dopravních inspektorátech,“ říká krajská policejní mluvčí Soňa Bucká.

Ve Středočeském kraji teď pracuje asi 3500 policistů. Od začátku roku přišlo přes 50 nových lidí, stále to ale není dost. Plný stav je teď například na Mladoboleslavsku, zhruba šest nových členů pořádkové policie chtějí přijmout do největšího územního odboru Kladno, kde pracuje asi 300 policistů.

„Sháníme policisty na obvodní oddělení Kladno - Kročehlavy, do Zlonic, na Kladno město a do Stochova. Zájemci musejí absolvovat testy fyzické zdatnosti, psychotesty a komplexní lékařskou prohlídku,“ informuje mluvčí kladenské policie Michaela Nováková.

Uchazeči musejí být zletilí, bezúhonní, minimálně středoškolsky vzdělaní a nesmí být členy politické strany nebo třeba podnikateli. Než se nováček v řadách policie dostane takzvaně na ulici, trvá to minimálně rok.

Budoucí policisté absolvují i testy z češtiny

„Musí absolvovat dvouměsíční kurz, následně je zařazen do nástupní policejní školy, která trvá jeden rok. Policisté musejí být seznámeni s právními předpisy, které policie používá, absolvovat výcvik pro použití zbraně, testy z českého jazyka, aby správně psali a hovořili,“ popisuje kladenská policejní mluvčí Nováková a dodává:

„Je to denní studium od pondělí do pátku, jsou to hodinové nebo vícehodinové přednášky. Samozřejmě absolvují povinnou praxi. Téměř 80 procent uchazečů tvoří absolventi středních a vysokých škol.“

Až po ukončení nástupní školy policisté nastoupí do daného útvaru. Nástupní plat nové posily se středoškolským vzděláním s maturitou je 15 tisíc korun.

autoři: dab , Alena Rokosová
Spustit audio