Stránky na dobrou noc – Jan Čep: Lístky z alba

21. duben 2011

Počínaje letošním Zeleným čtvrtkem (tedy 21. dubnem 2011) vás budeme ve vltavských Stránkách na dobrou noc zvát po pět večerů do světa drobných próz Jana Čepa. Vznikly ve 30. a 40. letech a vyšly v útlém sešitku, který má název „Lístky z alba“.

Lístky z alba Jana Čepa jsou texty evokující staré fotografie. Dojmy a obrazy místy převažují nad dějovou linkou a je z nich znát Čepovo pevné ukotvení v hanácké rovině, kde se roku 1902 narodil a na kterou v méně šťastných dnech pařížského exilu stále vzpomínal. V hlavě se mu komíhaly obrazy: návsi pod sněhem, ospalých oken, bílých střech a náhle zelenající se hrušně, kývající zvolna listnatými haluzemi.

02309542.jpeg

Do Čepových rodných Myslechovic, do míst, kde si svět udržel řád, se na Vltavě vydáme každý večer od 21. dubna do 25. dubna vždy ve 23 hodin. V režii Michala Bureše nám bude číst Vladimír Krátký.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.