Stovky studentů se v Karlovarském kraji připojily ke stávce

16. březen 2018 14:35
Zprávy

Stovky studentů středních škol se v Karlovarském kraji připojily k výstražné stávce za zachování ústavních a společenských zvyklostí a hodnot. Protestovalo se v Karlových Varech, Chebu, Sokolově, Ostrově i dalších městech. V Karlových Varech se pak studenti vydali na Náměstí Milady Horákové.

Ke studentům Prvního českého gymnázia v Karlových Varech se připojili při stávce i středoškoláci z nedaleké Obchodní akademie. Asi osmdesátka studentů podepsala výzvu, ve které žádají, aby prezident dodržoval ústavní zvyklosti a jmenoval předsedou vlády někoho, kdo není trestně stíhaný. Mezi studenty s transparenty, na nichž bylo například "Chci slušného prezidenta", bylo i několik učitelů.

Studenti z několika karlovarských škol se pak sešli na náměstí Milady Horákové, kde hromadně podepisovali výzvu a zpívali českou státní hymnu. Podpořit je tam přišel i bývalý učitel ze zdravotnické školy a husitský farář Lukáš Bujna.

„Každá generace si musí znova vybojovat svoji svobodu. Nikdo to za vás neudělá. Chtěl bych, abychom žili v zemi, kde nám vládnou slušní a vzdělaní lidé a ne banda estébáků, fízlů, mlátiček, udavačů a oligarchů," řekl studentům.

Před gymnáziem v Sokolově se v poledne sešlo asi 200 studentů, ale i učitelé a místní. Výzvu k obraně ústavních a společenských hodnot podepsalo asi 250 lidí. Své podpisy studenti napsali i na dlažbu před školou, zazpívali státní hymnu a symbolicky pozvedli pravítka na znamení výzvy ústavním činitelům, ať měří všem stejným metrem. Několik lidí přineslo před školu transparent s nápisem "Děkujeme".

Do akce se zapojilo přes 200 škol po celé zemi. Studenti chtějí dát najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších státních činitelů k ústavě.

zdroj: ČTK
Spustit audio