Sto tváří Ennia Morriconeho. Cyklus věnovaný tvorbě jednoho z nejvýznamnějších světových skladatelů

27. září 2020

V červenci zemřel v jedenadevadesáti letech mág filmové hudby Ennio Morricone. Svou muzikou opatřil přes pět set snímků nejrůznějších žánrů a právě jemu jsou věnovány první čtyři díly nového pořadu Klapka. Zářijový cyklus nazvaný Ennio Morricone – hudba a film ruku v ruce připravil Tomáš Pilát.

Morricone uměl skvěle vystihnout náladu westernu, strach, který jde z hororu, lásku a romantiku, i pohodu komedie. Vlastně je svou hudbou vytvářel. Současně měl blízký vztah k Česku, kde často pracoval. O tom všem bude v pořadu řeč, hlavně ale bude znít mistrova hudba.

Ennio Morricone během dirigování při pražském koncertu

První část cyklu je věnována Morriconeho práci pro westerny, druhá pro filmová dramata a romance, třetí se zaměřuje na skladatelovu televizní tvorbu, čtvrtá pak reflektuje jeho vztah k Česku.

Může nás těšit, že Ennio Morricone měl k naší zemi velmi blízko. Často sem jezdil, jako dirigent svých kompozic vyprodával koncertní haly, ve zdejších studiích rád nahrával. Do dějin vstoupila jeho spolupráce s Českým národním symfonickým orchestrem. Ten se mimo jiné podílel na muzice k filmu Quentina Tarantina Osm hrozných, za který Morricone získal svého jediného „regulérního“ Oscara. Pár let poté, co získal toho čestného.

Logo

Pořad Klapka vzniká v produkci Redakce vážné hudby. Zmíněné zakotvení zaručuje, že bude přinášet především množství kvalitní muziky. Autoři jednotlivých vydání nabídnou různé pohledy na specifickou hudební oblast, která má našim uším co nabídnout. Pro film (a televizi) psala a píše plejáda autorů, někteří skladatelé se na filmovou hudbu přímo specializují, jiní ji mají jako doplněk své kompoziční práce. Jejich tvorbu bude Klapka zasazovat do dobových i uměleckých souvislostí.

Spustit audio

Související