Stísněná 2003

1. duben 2003

Občas se všichni cítíme stísněni. Jedni prací, druzí životem, třetí nezaměstnaností, čtvrtí životem někoho jiného. Zkrátka jsme stísnění, a tak se nám může zdát, že titul Stísněná 22 bude vypovídat přesně o nás. V Národním divadle zmíněnou hru Ivy Volánkové zrežíroval Jiří Pokorný.

V prapodivném neutrálním prostoru tělocvičny je několik lidí. Někteří v páru, jiní sami a čas plyne nedramaticky pomalu a do toho lidé hovoří o všem možném. A mezi tím vším se proplétá povídání těhotné dívky, kterou zabil neopatrný řidič. Tento řidič je zde také a žije v homosexuálním vztahu s jiným mužem. Inu, to už je taková móda současných her - ani řádku bez homosexuálů. A tak čas plyne, podivný pán si mluví se svým neexistujícím psem, jeho žena si sní v Baudelairových básních, dva mladí se milují a nemilují, doktor si pokuřuje a pak přijde stará žena, která zde kdysi bydlela, odejde - asi na smrt a pak odcházejí i další. Kam? Proč? Nakonec se nám dostává záplavy citátů z celého večera a do toho jakási dívka předvádí obratnost svého těla - kotouly, přemety, kozelce. Proč? Bůh ví! A nebo snad alespoň autorka. Rozhodně pocit diváka může být stísněný. Možná šlo jen o to.

Z představení Stísněná 22
autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.