Sting slaví 70 let. Vydejte se po jeho jazzových stopách

12. září 2021

Britský zpěvák Sting oslavil 2. října sedmdesátiny. Jeho písně představují velký zdroj inspirace pro muzikanty různých žánrů a existují v mnoha cover verzích – jak se otiskly do světa jazzu?

„Pokaždé, když hrajete skladbu, musíte jí vdechnout nový život. Význam písní jako je ‚Fragile ‘ se tak každoročně mění,“ říká Sting o písni inspirované tragickým osudem inženýra Bena Lindera, který byl v roce 1987 zavražděn členy Contras v Nikaragui. Na albu Glamoured ji v roce 2003 nahrála také zpěvačka Cassandra Wilson.

Text slavného hitu Englishman In New York často vybízí k různým variacím jako metafora kulturní jinakosti a pocitu odcizení. „Píseň je o tom, jak je důležité být sám sebou a nikdy se nepřizpůsobit,“ říká Sting. Peter Lipa o sobě zpíval, že je „Slovakman in Praha“, kapela King Chango zpívá o tom, jaké to je být v New Yorku Venezuelanem a sám Sting píseň letos v březnu znovu nahrál jako duet „Englishman / African in New York“ s beninským zpěvákem Shirazeem. O této verzi tvrdí, že je „poselstvím pozitivity a naděje v temných časech“.

V pořadu ke Stingovým sedmdesátinám nemůže chybět hit Roxanne z repertoáru skupiny The Police. Zpěváka k jejímu napsání inspirovala návštěva čtvrti červených luceren v Paříži v roce 1978: „Bylo to poprvé, co jsem viděl prostituci v ulicích. Představoval jsem si, jaké by to bylo se do některé z těch dívek zamilovat,“ vzpomíná Sting. Je zábavné sledovat, jak původní groove inspirovaný rytmy reggae dekonstruoval Grzegorz Karnas, enfant terrible polské vokální jazzové scény.

V pořadu dále zazní píseň Tea in Sahara v podání zpěvačky Anny Marie Jopek a tuniského zpěváka Dhafera Youssefa a duet Stinga a basisty Christiana McBridea v písni Consider Me Gone.

JAZZOVÉ POŘADY NA VLTAVĚ

11:00 JAZZOVÉ DOPOLEDNE (Všední dny a sobota)
18:00 JAZZOVÝ PODVEČER (Každý den)
21:00 KONCERT JAZZ (Čtvrtky)
23:30 JAZZOVÝ PODVEČER (Repríza toho dne)

Vltava na Facebooku

Spustit audio