Stephen King: Posmrtný život. Jaké to bude, když po smrti dostanete šanci prožít život znovu?

5. červenec 2021

Kingovský týden na Dvojce uzavře dvoudílná četba z povídky Posmrtný život, v níž si autor pohrává s představou, že bychom po smrti dostali šanci prožít svůj život znovu, se všemi radostmi i bolestmi, se všemi úspěchy, chybami i prohřešky.  Budeme si to chtít zopakovat? Poslouchejte na Dvojce od 22 hodin, na webu a v aplikaci mujRozhlas od následující půlnoci. 

Čte: Libor Hruška
Připravila: Marina Feltlová
Napsal: Stephen King
Překlad: Linda Bartošková
Hudba: Jakub Rataj
Režie: Izabela Schenková
Premiéra: 3. 7. 2021

Stephen King, jeden z nejprodávanějších a nejproduktivnějších autorů současnosti, bývá právem nazýván mistrem hororu. Není divu, že právě on společně s dalším velikánem tohoto žánru Alfredem Hitchcockem zahajují Strašidelné léto na Dvojce. Po repríze rozhlasové verze Ptáků z pera Hitchcockovy dvorní autorky Daphne du Maurier (jejíž Hospodu Jamajka uslyšíte v premiérové četbě začátkem srpna), se můžete zaposlouchat do nové četby ze tří Kingových povídek – Duna, Morálka a Posmrtný život.

Bazar zlých snů

Stephen King o sobě prohlašuje, že je svým založením romanopisec vyžívající se v dlouhých, mnohasetstránkových dílech, která „umožňují, jak spisovateli, tak čtenáři ponořit se do příběhu natolik, že se z fikce stává téměř skutečný svět.“ Proslavil se především romány Carrie, To, Osvícení, Temná věž, Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle, Misery a dalšími, které se rovněž dočkaly filmového zpracování. Rád ale občas vybočí a soustředí se na koncentrovanou, zhuštěnou formu povídky. „Kratší, intenzivnější prožitek,“ píše v úvodu své sbírky Bazar zlých snů, „může být osvěžující, někdy i šokující, jako valčík s cizincem, kterého už niky neuvidíte, nebo polibek ve tmě či krásná kuriozitka vyložená na laciném ubrusu v pouličním bazaru“.

Každou povídku této sbírky opatřil autor úvodem, v němž prozrazuje, jak daný text vznikal, co bylo na počátku, zda šlo o náhlý záblesk inspirace nebo téma, které v něm zrálo dlouhá léta. Mnohdy se vrací k dávným zážitkům, které mu utkvěly v paměti, jindy mu námět povídky vnukla nějaká píseň nebo filmový záběr.

Povídka Posmrtný život

Co všechno jsme ochotni udělat pro vidinu lepšího života? A když už se jednou dopustíme prohřešku, dokážeme odolat dalším pokušením a žít jako dřív? „Kingovský týden“ uzavře dvoudílná četba z povídky Posmrtný život, v níž si autor pohrává s představou, že bychom po smrti dostali šanci prožít svůj život znovu, se všemi radostmi i bolestmi, se všemi úspěchy, chybami i prohřešky. Budeme si to chtít zopakovat?

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Marina Feltlová
Spustit audio

Související